Evenimentul Zilei > Politica > Balena albastră: Prima reacţie a lui Grindeanu despre „jocul morţii”
Balena albastră: Prima reacţie a lui Grindeanu despre „jocul morţii”

Balena albastră: Prima reacţie a lui Grindeanu despre „jocul morţii”

Premierul Sorin Grindeanu a oferit prima reacţie la jocul rusesc \'\'Balena albastră\'\' care a provocat moartea mai multor adolescenţi şi care riscă să fie răspândit în România.

Întrebat cum poate fi stopată răspândirea jocului "Balena albastră", poreclit "jocul morţii" după ce a provocat sinuciderea unor tineri, premierul Sorin Grindeanu a spus că este nevoie de un efort comun al presei, societăţii civile şi al instituţiilor. 

"Informarea e cheia în gestionarea acestor probleme. Internetul şi societatea informaţională în zilele noastre oferă atât lucruri bune, cât şi provocări de tipul a ceea ce aţi amintit dumneavoastră. Doar o informare şi un efort comun care să vină din partea instituţiilor şi cu ajutorul societăţii civile şi a presei pot să preîntâmpine situaţii neplăcute. Dezvoltările pe care societatea informaţională le are zilnic şi provocările date de aceste dezvoltări sunt greu de cuantificat. Un efort comun poate să reducă din efectele pe care asemenea provocări negative le au asupra societăţii noastre", a spus Grindeanu. 

"România este tulburată, de câteva zile, de un joc neobişnuit, inventat de un rus, care se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii. "Balena Albastră" este jocul în care, se spune, fără ca acest lucru să fie o certitudine, câştigi doar dacă te sinucizi. Prima presupusă "victimă" din România a acestui joc malefic a fost un tânăr din Codlea, urmată de cinci elevi de la Iaşi, şi, recent, de o copilă de 13 ani din Timişoara", potrivit unui comunicat de presă semnat de directorul DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă.

Jocul rusesc "Blue Whale" are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un "custode" sau "mentor". Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

CITEŞTE UN INTERVIU pe care EVZ i l-a luat unui SALVATOR al tinerilor care joacă 'Balena albastră'