Sikorsky este partener al gigantului aeronautic Boeing în construcția elicopterului SB-1 Defiant, pentru a răspunde exigențelor programului Future Vertical Lift. Potrivit Defence Blog, Defiant este „extrem de manevrabil și va extinde capabilitățile ofensive pe câmpul de luptă modern”.

Elicopterul va permite armatei americane să înceapă dezvoltarea viitoarei generații de astfel de aparate, a căror intrare în serviciu este prevăzută până în 2030.

Echipat cu două rotoare coaxiale contra-rotative și o elice propulsivă în spate, Defiant își propune să fie diferit de producțiile actuale și este prezentat ca „un salt tehnologic în slujba guvernului Statelor Unite”.

„Defiant este proiectat să zboare de două ori mai repede și mai mult decât aeronavele tradiționale, menținând în același timp cele mai bune performanțe posibile la viteză mică și în zbor staționar. Utilitatea acestuia este crescută în situațiile în care accentul este pus pe manevrabilitate, supraviețuire și flexibilitate, în special în zonele controlate de inamic”, a declarat Dan Spoor, vicepreședinte Sikorsky, citat de usinenouvelle.com.

Dezvoltat pe baza demonstratorului X2, elicopterul va putea atinge cel puțin 425 km/h datorită în special celor două rotoare coaxiale contra-rotative, elicei sale din spate și a celor două motoare Honeywell.

SB-1 Defiant este destinat atacurilor, transportului de trupe (până la 12 soldați) și misiunilor de infiltrare. A fost selectat de către armata americană în detrimentul aparatului V-280 Valor al producătorului Bell Helicopter.

foto: usinenouvelle.com.