Evenimentul Zilei > Economie > Grecii cheltuiesc mult pentru telecomunicaţii – Situaţia la nivelul UE
Grecii cheltuiesc mult pentru telecomunicaţii –  Situaţia la nivelul UE

Grecii cheltuiesc mult pentru telecomunicaţii – Situaţia la nivelul UE

KATHIMERINI (Grecia). Cheltuielile gospodăriilor grecești pentru telecomunicații sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană ca procent din cheltuielile lor totale de consum.

Grecia se află pe locul al treilea între cele 27 de state membre în clasamentul realizat în acest sens de Eurostat.

Conform celor mai recente date disponibile referitoare la anul 2019, gospodăriile din UE au cheltuit 175 de miliarde de euro pentru comunicații precum telefonie, telefax, servicii poștale. Suma reprezintă 1,3% din PIB-ul UE și 2,4% din cheltuielile totale de consum.

Gospodăriile din Bulgaria ocupă prima poziţie, cu 4,7% din cheltuielile totale direcționate către servicii de comunicații. Este urmată de Croația (4%) și Grecia (3,9%), în timp ce primele cinci poziţii sunt completate de România și Slovacia. La polul opus, doar 1,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor din Luxemburg și 1,9% din Danemarca și Austria sunt cheltuieli pentru comunicaţii.

În ultimul deceniu, ponderea cheltuielilor totale pentru comunicații a scăzut în marea majoritate a statelor membre. Cea mai mare scădere (de la 3% în 2009 la 2,4% în 2019) a fost înregistrată în Estonia, urmată de Olanda (1,1 puncte procentuale), Franța (1 punct procentual), Irlanda și Polonia (0,9 puncte procentuale). Pe de altă parte, a existat o creștere în trei state membre: România (3,4% în 2019 de la 2,3% în 2009), Croația (0,3 puncte procentuale) și Suedia (0,2 puncte procentuale).

(Rador)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.