Guvernul Greciei a elaborat un protocol menit să ofere siguranță turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța în stațiunile de pe litoralul Mediteranei, dar și lucrătorilor din domeniul ospitalității. Protocolul conține un set de măsuri care trebuie respectate pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus. Potrivit publicației Zakynthos Informer care-l citează pe ministrul Turismului, Haris Theocharis, noile reguli sunt obligatorii atât pentru turiști cât și pentru hotelieri.

Astfel, turiștii care călătoresc cu avionul spre Grecia trebuie să dețină un certificat de sănătate, eliberat cu cel mult 72 de ore înainte zbor, din care să reiasă că nu sunt purtători de coronavirus. Actul trebuie prezentat la îmbarcare, iar fără el nu se poate călători. Măsura este valabilă și pentru grecii care doresc să călătorească în afara granițelor, în baza unor acorduri transnaționale.

La ieșirea din Grecia, însă, starea de sănătate a turiștilor nu va mai fi verificată pentru a evita riscul ca aceștia să rămână blocați în carantină.

Pe timpul zborurilor mai scurte de patru ore, în avion nu va mai fi servită mâncare ci doar gustări ambulate.

Reguli pentru structurile de cazare

În fiecare stațiune turistică, va funcționa un hotel destinat carantinării turiștilor care vor fi diagnosticați cu COVID-19 în timpul sejurului.

Fiecare structură de cazare, hotel sau pensiune, are obligația să colaboreze cu un medic, care va acorda consultații direct sau prin tele-consultație turiștilor care au nevoie să fie testați pentru contaminarea cu noul coronavirus.

Lucrătorii din domeniul hotelier vor fi instruiți cu privire la regulile de igienă ce trebuie urmate cu strictețe. Masa se va servi în restaurant și nu se va mai permite organizarea bufeturilor decât în cazul hotelurilor foarte mici. Pe plajă, șezlongurile for fi plasate la o distanță rezonabilă între ele și vor avea huse detașabile pentru o singură folosire.

Ministrul Turismului din Grecia speră că, implementând aceste protocoale, turismul va produce venituri de maximum 8 miliarde de euro, mult mai mici, comparativ cu 18 miliarde de euro, cât a înregistrat anul trecut.