Presa occidentală scrie că Angela Merkel a invitat directorii marilor companii germane la un summit programat pentru luna viitoare, principala temă de discuţie fiind angajarea unui număr cât mai mare de refugiaţi în următoarea perioadă.

În condiţiile în care numai în 2015 pe teritoriul Germaniei au intrat peste un milion de refugiaţi, guvernul german îşi exprimă intenţia de a-i ajuta în găsirea unui loc de muncă. Asta le va reduce dependenţa faţă de stat şi va ajuta la compensarea forţei de muncă îmbătrânite din Germania, cred oficialii germani.
 

După ce le-a criticat că nu sprijină iniţiativele sale, Merkel va încerca să convingă companiile mai reticente să le ofere refugiaţilor stagii de pregătie şi locuri de muncă, scrie cotidianul Bild. Companiile se plâng însă că migranţi nu vorbesc germana şi nu sunt calificaţi să lucreze în sectoarele în care ar fi nevoie de forţă de muncă.

Giganţii Siemens, Opel, VW sau producătorul de chimicale Evonik vor fi nevoite să-i raporteze lui Merkel rezultatele proiectelor pilot pentru refugiaţi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung scria recent că doamna cancelar este neagră de supărare că 30 din cele mai importante companii din ţară reuşiseră să angajaeze doar 54 din cei peste un milion de refugiaţi aflaţi pe teritoriul Germaniei.

Biroul de presă al cancelarului german a refuzat să comenteze informaţiile publicate de Bild, potrivit căruia întâlnirea dintre Merkel şi companii ar urma să aibă loc pe 14 septembrie.