Evenimentul Zilei > Horoscop > Google și Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Google și Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Google și Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Eşti optimist şi în weekend problemele nu îţi mai par aşa de grele. Cu toate ca şi tu suferi din aceleaşi motive, îţi arăţi compasiunea şi iţi oferi sprijinul unei persoane din jurul tau.

24,25 octombrie

 

Google și Nastratin Hogea. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 24 octombrie s-au născut Gilbert Becaud, Jules Rimet, Rafael Trujillo, Anda Călugăreanu, Draga Olteanu-Matei, Magda Catone, Ruxandra Dragomir, Veronica Porumbacu, Theodor Stolojan,  iar pe 25 octombrie s-au născut Pablo Picasso, Annie Giradot, Galina Vişnevskaia, Jon Anderson, Vasile Parizescu, Ioan Chirilă, Sabina Ivaşcu şi Regele Mihai al României.

Evenimentul Zilei„, din ziua de 24 octombrie 1857, a fost că un grup de foşti studenţi de la Cambridge au format şi înregistrat oficial primul club de fotbal. Se întâmpla la Sheffield, în Marea Britanie.

Tradiţional, pe 25 octombrie, este Ajunul Sf. Dumitru (Sumedru). În ajunul Sf. Dumitru se împarte de sufletul morţilor, căzând anul acesta în zi de duminică, ziua Soarelui, se poate împărţi şi la biserică. Este un ritual cu un pronunţat caracter funerar. Seara, se face Focul lui Sumedru, peste care sar copiii ca să fie sănătoşi tot anul şi tinerii ca să se căsătorească în anul ce va să vie. Femeile şi fetele împart seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri, prune uscate, vin vechi şi ţuică nouă.

Când focul este să se stingă se coc cartofi şi se spun poveşti, pilde şi ghicitori. Apoi ia fiecare gospodar câte un tăciune şi-l aruncă în livadă pentru ca pomii să se călescă şi să rodească şi la anul.

Tradiţia cere ca să se stea până când focul de Sumedru se stinge de tot. De ce? Pentru că nu departe, în întunericul protector, pe timpuri, pândeau lupoicele cele înţelepte. Dacă puteau să fure un tăciune aprins din Focul lui Sumedru atunci puteau să zămislească Lupii de Foc, Magistraţii şi Executorii Legii vechi.

Or, se ştie, că în ultima mie de ani au mai apărut trei Lupi de Foc, aşa că numărul lor total este de nouă. Când numărul lor va fi de doisprezece şi cu Lupul Şchiop, treisprezece, atunci apele vor îngheţa, pământul se va cutremura şi va înghiţi omenirea, va fi ploaie de foc şi Sfârşitul Lumii…

Evident, un mit vechi de când lumea, când focul trebuia păzit, pentru că oamenii nu ştiau încă să-l reaprindă! O legendă europeană, cum sunt multe pe alte meleguri, scandinave, nordice, cu foc, lupi şi amurgul zeilor!

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE