Junker a început conferința de presă cu o ironie la adresa schimbărilor dese din Executivul românesc.

 

„Europa nu are niciun fel de secret pentru Viorica Dăncilă. E al cincilea premier pe care îl întâmpin aici în mandatul meru și să sperăm că acest ciclu se va opri și va rămâne în funcție, pentru că nu știu unde pleacă toată lumea.

 

Iohannis e un președinte pro-european, premierul, la fel, Crețu, la fe”, a afirmat președintele CE.

 

Junker a precizat că este adeptul intrării României în spațiul Schengen, menționând și că Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat în viitorul apropiat.

 

„Responsabilitatea viitoarei președenții române e foarte mare. Sunt convins că MCV va fi ridicat înainte de finalul acestei comisii, locul României e în spațiul Schengen, nu trebuie să excludem România din cauza unor ambiții.

 

Am vorbit despre justiție”, a încheiat Junker.

 

Viorica Dăncilă a afirmat că „dimensiunea europeană va fi importantă pentru Guvern, vom face eforturi pentru o cooperare transparentă”. Un alt subiect de discuție a fost „susținerea politicii agricole și de coeziune”.

„Sperăm ca în mandatul lui Juncker să intrăm în Schengen şi să se ridice MCV pentru că nu e normal ca România să preia Preşedinţia UE aflându-se sub sancţiune”, a declarat premierul PSD.

„Trebuie să discutăm punctual ceea ce nemulțumește! În justiție nu trebuie să intervină nimeni, nu știu ce se va întâmpla cu Laura Codruța Kovesi. Trebuie să lăsăm justiția să își facă datoria. În România nimeni nu intervine, asta e un lucru bun. Aș vrea ca toți cetățenii din România, indiferent de funcție, să respecte directiva europeană care spune că există prezumția de nevinovăție și că justiția e înfăptuită de judecători”, a susținut Dăncilă, răspunzând inclusiv la o întrebare despre de ce Darius Vâlcov nu a fost dat afară din postul de consilier.