Cu ocazia unei inspecții pe care a făcut-o marți la corpul de marină militară din orașul Chaozhou, provincia Guangdong, Xi Jinping le-a spus trupelor:

„Concentrați-vă mințile și energia, pregătiți-vă de război și rămâneți extrem de vigilenți.”

Marina trebuie să fie o „forță de reacție multifuncțională și rapidă, pe orice vreme și în orice regiune”, pentru a proteja teritoriul Chinei, interesele sale maritime și internaționale, a mai spus liderul de la Beijing.

„Marinarii pot avea diferite misiuni, iar solicitările la care veți fi supuși vor fi variate. Drept urmare, (marinarilor), trebuie ca antrenamentul vostru să fie adaptat la condițiile concrete de luptă”, a mai spus Xi.

Aceste declarații belicoase vin după ce, în urmă cu o lună, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la războiul cu Japonia, când Xi a afirmat că țara sa nu va accepta nici o forță care să „agreseze” și să „impună” voința sa Chinei.

Tonul inflamat a fost preluat și de presa controlată de Partidul Comunist.

„Șansele pentru ca China continentală să fie constrânsă la un război au crescut puternic în ultima vreme”, scria săptămâna trecută redactorul șef al ziarului Global Times cu sediul la Beijing.

„China trebuie să fie pregătită militar și moral pentru un potențial război”, a continuat ziaristul.

Miercuri, distrugătorul american USS Barry și-a exercitat dreptul de a naviga în apele internaționale, traversând strâmtoarea Taiwan, câteva zile numai după ce trecuse prin apropierea arhipelagului Paracel, din Marea Chinei de Sud, revendicate de China.

Canalul de informații CGTN din Beijing a reacționat violent, afirmând că este vorba de o provocare și de o violare a suveranității Chinei.

Dacă vrei globalizare, pregătește-te de război!

Nu este pentru prima dată când Xi – urmat de presa de la Beijing – evocă posibilitatea războiului, arată un documentar News.com.au.

„O armată este făcută pentru a lupta”, declara liderul chinez cu ocazia celui de-al XIX-lea Congres al Partidului Comunist din octombrie 2017. Armata Populară de Eliberare „trebuie să „considere capacitatea de a lupta ca pe criteriul care trebuie îndeplinit permanent în activitatea sa” și să se concentreze pe „câștigarea războaielor”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE