Giorgia Meloni a semnat acordul de coeziune și dezvoltare de 445 de milioane de euro

Giorgia Meloni a semnat acordul de coeziune și dezvoltare de 445 de milioane de euro Sursa: Dreamstime.com

O zi plină pentru premierul Giorgia Meloni, cu opriri atât în ​​regiunea Molise, cât și în Basilicata. Dublul angajament presupune semnarea unor acorduri importante de dezvoltare și coeziune între Guvern și respectivele regiuni, acorduri care reprezintă un pas semnificativ către consolidarea infrastructurii și dezvoltării economice a regiunilor, oferind un cadru strategic pentru a face față provocărilor viitoare

Ziua a început la Campobasso, unde prim-ministrul a sosit la 11.40. Câteva zeci de oameni s-au înghesuit dincolo de barierele care blochează accesul în Piața Prefecturii pentru a asista la sosirea premierului. Meloni s-a oprit să salute mulțimea și să facă câteva fotografii, apoi a intrat în teatrul Savoia din capitala regiunii Molise pentru a semna împreună cu președintele pegiunii Francesco Roberti, Acordul de Dezvoltare și Coeziune între Guvern și Regiune, potrivit rainews.it.

La ceremonie au fost prezenți primarii municipiilor din regiune, parlamentari, consilierii și consilierii regionali ai majorității și opoziției, precum și reprezentanți ai multor alte instituții locale. Acordul prevede investiții în zona Molise de aproape 445 de milioane de euro, fonduri care vor fi utilizate pentru realizarea a aproximativ o sută de proiecte în zece sectoare diferite.

Ce prevede acordul semnat de Georgia Meloni

„Prin acest acord – se precizează în documentul împărțit în 9 puncte – părțile se angajează să susțină un program unitar de intervenții pe teritoriul Regiunii Molise, care vizează dezvoltarea infrastructurală, economică și socială a teritoriului”. Majoritatea fondurilor, peste 155 de milioane, vor merge către sectorul Transport și mobilitate, urmat de Competitivitate în afaceri (76 milioane); 58 milioane și jumătate vor merge la reamenajarea urbană, 40,7 la mediu și resurse naturale, 35,6 milioane la cultură, 17,4 milioane la energie, 16,8 la capacitate administrativă, 11,6 la cercetare și inovare; 9 milioane pentru asistenţă socială şi sănătate şi 5 milioane pentru digitalizare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ce însemnă un Guvern Meloni pentru obligațiuni, euro și bănci, atât în ​​Italia, cât și în restul Europei

Sursa foto: EPA/LUCA ZENNARO

Înainte de semnarea Acordului, premierul a subliniat noutăţile decise de executiv pentru fondurile de dezvoltare și coeziune: „Într-o națiune precum Italia, care are multe lacune și puține resurse, nu ne putem permite ca resursele să fie dispersate”.

„Ne aflăm astăzi aici pentru semnarea acordului de coeziune, dar nu mă învinovățiţi dacă fac o jumătate de pas înapoi pentru a vă descrie munca pe care a desfășurat-o guvernul. În spatele semnării acestui acord se află o muncă extrem de complexă și prețioasă - a adăugat Meloni -.Aceste fonduri servesc la combaterea decalajelor dintre teritorii, sunt resurse organizate pentru cicluri de programare multianuale şi sunt preţioase. Când am ajuns la guvernare, ne-am dat seama că, mai ales în teritoriile unde era mare nevoie de resurse, o mare parte din resurse nu au fost cheltuite”.

”Sărăcia nu este abolită prin decret”

„Trebuie să ne amintim că bogăția nu este creată de stat, munca nu este creată prin decret, cum nici sărăcia nu este abolită prin decret. Statul trebuie să pună companiile și muncitorii în situația de a munci în cele mai bune condiţii”, a declarat prim-ministrul Giorgia Meloni la Campobasso, înainte de semnarea Acordului pentru dezvoltare și coeziune între Guvern și Regiunea Molise”.

Meloni a clarificat apoi câteva informații referitoare la asistența medicală. "Fac un pic de contrainformare pentru știrile care nu corespund adevărului. Grazie ultimei legi a bugetului, fondul de sănătate atinge cel mai mare nivel de până acum, 136 de miliarde de euro. În perioada pandemiei Covid, nivelul era de 12 miliarde. Ne-am concentrat pe marea problemă a listelor de așteptare”, a spus premierul.

„Chiar și din punct de vedere cultural, regiunea Molise conține comori pe care mulți nu le cunosc, iar prin aceste resurse sprijinim rețeaua muzeelor ​​municipale, renovăm și facem accesibile locuri importante pentru cultură”, a continuat premierul. „Cel cu Molise este al șaisprezecelea Acord de Coeziune pe care l-am semnat: punem la dispoziția acestui teritoriu aproximativ 445 de milioane de euro, dintre care 37 fuseseră deja alocate în avans în 2021. Sunt resurse impresionante pentru acest teritoriu, care servesc la finanțarea a 42 de intervenții, concentrate pe cateva zone strategice, începând cu infrastructura”, a adăugat acesta. (Traducerea-Rador)