Gigi Becali, cel mai bogat român

Gigi Becali, cel mai bogat român

Omul de afaceri Dinu Patriciu a coborât două locuri faţă de anul trecut, după ce KazMunaiGaz a anunţat că a dat mai puţin pentru Rompetrol.

Patronul Stelei, George Becali, e cel mai bogat român, potrivit ediţiei din acest an a clasamentului revistei „Capital“, „300 cei mai bogaţi români“, care va fi lansat astăzi. El a urcat o poziţie, după ce anul trecut s-a situat pe locul al doilea, cu o avere de 2,8-3 miliarde de dolari.

Începând de mâine, topul va putea fi cumpărat împreună cu revista „Capital“.

Declaraţia de avere a lui Gigi Becali, pe care şi-a depus-o în luna octombrie a anului trecut, când a candidat la alegerile pentru Parlamentul European, indica o avere estimată la trei miliarde de euro. La cele aproape 500 de hectare de teren pe care le-a amintit, se adaugă şi pachete importante de acţiuni la mai multe companii şi la Clubul de Fotbal Steaua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locul al doilea în clasament este ocupat de Ion Ţiriac. Fostul tenismen urcă o poziţie, faţă de locul trei ocupat anul trecut, când averea sa a fost estimată la 2,2-2,4 miliarde de dolari. Patriciu coboară pe locul trei Cel mai bogat român de anul trecut, petrolistul Dinu Patriciu, coboară două trepte şi se clasează acum pe locul al treilea. Anul trecut, averea sa a fost estimată la 3,1-3,3 miliarde de dolari, în urma vânzării pachetului de 75% din acţiunile Rompetrol. Recent, oficialii KazMunaiGaz au dezvăluit că suma încasată de Dinu Patriciu a fost, de fapt, mai mică decât cea care se vehicula anul trecut. Astfel, miliardarul a primit în urma tranzacţiei cu aproape un miliard de dolari mai puţin, adică doar 1,28 miliarde de dolari. Confuzia s-a produs după ce Patriciu a declarat că valoarea de piaţă a Rompetrol era de 3,6 miliarde de dolari, în momentul semnării contractului. Ţinând cont de faptul că omul de afaceri deţinea 80% din grupul Rompetrol, calculele presei au dus la o sumă încasată de el de 2,16 miliarde de dolari

RETROSPECTIVĂ Top averi în ultimii şase ani Timp de trei ani la rând, între 2002 şi 2004, redactorii „Capital“ l-au desemnat pe omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan, decedat în luna august a acestui an, drept cel mai bogat român, cu o avere estimată la 800-850 de milioane de dolari. În 2005, el a fost devansat de Ion Ţiriac, cu o avere de 900-1.000 de milioane de dolari. Iosif Constantin Drăgan şi-a recuperat locul în anul următor, când a intrat în clasament cu suma de 1,3-1,6 miliarde de dolari. În 2007, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni ale companiei Rompetrol către KazMunaiGaz l-a propulsat pe Dinu Patriciu în fruntea topului, cu o avere de circa 3,1-3,3 miliarde de dolari.