Mai mulți dintre miniștrii lui Dacian Cioloș sunt deciși să candideze, dar trag de timp pentru a putea rămâne și în Executiv. Cioloș a spus clar că îi va da afară dacă vor intra în politică, iar ei tergiversează un anunț clar, invocând proiectele pe care vor să le finalizeze. De exemplu, contactat de Evenimentul zilei, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a refuzat orice discuție pe tema candidaturii, spunând că este foarte ocupat. Surse politice susțin că Pîslaru, Ghinea, Vlad Voiculescu sunt curtați de USR. „Eu și alți colegi ai mei care au avut asemenea discuții cu USR oscilăm între a mai folosi cele două-trei luni pentru a finaliza niște proiecte sau a face acest pas, care ar putea să asigure supraviețuirea mai mare a întregului proiect”, a spus Ghinea. Ministrul Fondurilor Europene a negat că ar discuta cu PNL. „Am auzit că m-au sondat, spune domnul Bușoi că n-am ieșit cum trebuie. Prostii! Nu a fost nicio discuție între mine și PNL pe acest subiect”, a arătat Ghinea.

O idee bună, dar să demisioneze

La scurt timp după ieșirea lui Ghinea, premierul Cioloș a reafirmat că trebuie să plece din Executiv. „Ştiu că există miniştri care se gândesc. Din câte ştiu, nu au luat decizii încă. E un lucru bun ca oameni care au avut şi această experienţă guvernamentală să se implice politic, dar în momentul în care o vor face vor trebui să părăsească Guvernul”, a arătat premierul.

„Jucăm în două luntri”

Vicepremierul Costin Borc a dat o declarație copy-paste. „Dacă vreunul dintre colegi va decide să candideze (…) probabil că înainte îşi va da demisia. Foarte bine că vor să candideze. Cei care şi-au făcut treaba bine sunt, probabil, un atu pentru una sau alta din formaţiunile politice”, a afirmat Borc. Acum câteva săptămâni, ministrul pentru Consultare Publică, Violeta Alexandru, i-a reproșat dur lui Ghinea intenția de a candida. „De ce nu suntem fermi, să asumăm ce ne dorim de fapt și jucăm în două luntri? Eu am o problemă cu duplicitatea”, a declarat Violeta Alexandru.

USR colectează miniștri

Într-o declarație pentru Evenimentul zilei, președintele USR, Nicușor Dan, a recunoscut că partidul său negociază cu mai mulți demnitari, dar cu Ghinea a discutat o singură dată, la o recepție. „Au fost și discuții individuale și discuții în grupuri mai mici (…) Nu pot să nominalizez. Pot să reiterez ce am spus acum o lună că domnii Ghinea, Voiculescu și Cioloș se încadrează în profilul de oameni pe care îi așteptăm, dar sunt și alții”, a arătat Nicușor Dan. El a recunoscut că, printre cei cu care discută USR este și Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii. Liderul USR a arătat că nu se grăbește cu finalizarea listelor. „Termenul legal de depunere pentru toate partidele este 27 octombrie și o să dăm listele în perioada 20-25 octombrie”, a explicat liderul USR.