Gheorghe Turda și Grigore Leșe și-au aruncat cuvinte grele: A fost prieten cu paharul

Gheorghe Turda și Grigore Leșe și-au aruncat cuvinte grele: A fost prieten cu paharul Scandal între Gheorghe Turda și Grigore Leșe. Sursa foto: Facebook

Gheorghe Turda a intrat în conflict cu Grigore Leșe după ce acesta a declarat că piesa „Așa-i românul” este din folclorul maghiar. El a declarat că interpretul trebuia să investigheze mai bine înainte să facă aceste afirmații.

Gheorghe Turda a răbufnit după ce Grigore Leșe a declarat că piesa „Așa-i românul” este din folclorul maghiar. El a spus că a cântat renumita piesă „Așa-i românul” alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, pe vremea când erau doar studenți și că provine din folclorul românesc.

Gheorghe Turda, în conflict cu Grigore Leșe

„Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată! Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a declarat Gheorghe Turda.

Grigore Leșe

Scandal între Gheorghe Turda și Grigore Leșe. Sursa foto: Facebook

L-a criticat și pe Nicolae Furdui Iancu

Artistul nu mai are o părere bună nici despre Nicolae Furdui Iancu, care ar fi înregistrat pe un ton fals acest cântec patriotic. Turda a mai declarat că toată lumea a observat gafa lui Iancu, dar că nimeni nu a avut curajul să-l critice, nici măcar inginerul de sunet.

„Atunci s-a lansat acest cântec patriotic, nu în 1989. Acesta e adevărul. Putem face o discuție foarte importantă. Și Veta cu Furdui au venit după mine. Eu spun adevărul. Iar el cântă și fals. Toate imprimările lui sunt cum sunt.

Cântă pe lângă ton. Mă mir că inginerul de sunet nu avea ureche muzicală. Cum să dai drumul așa o piesă care a devenit atât de cunoscută în acest fel? Cum să o dai cântată fals? Numai eu spun treaba asta, ceilalți nu au curaj să spună. Dar eu spun adevărul”, a mai declarat Turda.

Grigore Leșe vorbește de muzică, dar a rămas repetent

Gheorge Turda a mai spus că Grigore Leșe a rămas repetent de șapte ori la Conservator și că nu este în măsură să își dea cu părerea. El a declarat că Leșe nu prea a fost prieten cu muzica, ci cu paharul, și că nu este cazul să comenteze despre melodiile din folclorul românesc.

„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.

Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoreticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru Viva.ro.