Astfel, pe piaţa spot administrată de OPCOM, unde se tranzacţionează cantităţi în contracte pe termen scurt, preţul electricităţii a ajuns la un nivel de 449 lei /MWh, în cursul zilei de ieri.

Totodată, preţul de ieri a fost aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când cotaţia maximă era de 239 lei pe MWh, potrivit datelor analizate de Agerpres. Preţul de pe piaţa spot este extrem de important, dat fiind că furnizorii de electricitate cumpără de aici cantităţi de energie la preţuri pe care le vom regăsi apoi în facturi. De la 1 ianuarie 2017, doar 20% din energia consumată acasă mai este la preţ reglementat de stat. Restul de 80% este energie cumpărată de pe piaţa liberă, adică inclusiv de pe piaţa spot. De la 1 iulie, procentul va ajunge la 90%, iar la 31 decembrie, la 100%, ceea ce înseamnă că furnizorii vor cumpăra energia doar la preţuri de pe piaţa liberă. Ieri, la ora 11:10, producţia României era de 10.526 MW, din care 1.499 de MW mergeau la export.

Pentru a acoperi necesarul de energie din aceste zile, au fost pornite foarte multe grupuri pe cărbune, iar în unele cazuri s-a trecut şi la utilizarea de păcură.

Te-ar putea interesa și: