Ziarul nu a precizat cum a obținut informațiile, însă a menționat că declarația domnului Haldenwang se bazează pe ipoteza că Austria ar putea să folosească greșit și chiar să transmită Rusiei informațiile pe care le primește de la state partenere, cum ar fi Germania.
BfV a refuzat să comenteze pe marginea reportajului.
Welt am Sonntag a publicat articolul pe fondul unui scandal în care a fost implicat vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache, care a demisionat la 18 mai, după ce Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel au publicat pe site-urile lor un material video în care acesta negocia cu o doamnă de origine rusă într-o vilă din insula spaniolă Ibiza.
Femeia din material s-a prezentat cu numele Alena Makarova, nepoata unui oligarh rus. În filmare, aceasta explică faptul că mai mulți cetățeni ruși sunt dispuși să finanțeze campania electorală a lui Strache în schimbul obținerii controlului asupra unui tabloid de mare circulație, Krone Zeitung, dar și pentru câștigarea mai multor licitații cu statul. Înregistrarea video a fost făcută înaintea alegerilor parlamentare din 2017.
Strache susține că a fost "victima unui atac politic țintit". Scandalul a izbucnit cu puțin timp înainte de alegerile din Parlamentul European.
Înainte de incident, Krone Zeitung a publicat un articol care susținea că un ofițer în retragere al armatei austriece a lucrat pentru serviciile de informații rusești încă din anii 1990. Bărbatul în vârstă de 70 de ani a fost luat în custodie la scurt timp după aceea, dar a fost eliberat rapid ca urmare a unei decizii judecătorești. Avocatul acestuia a explicat mai târziu că austriacul nu se consideră spion și nu a dezvăluit niciun secret de stat.
După incident, guvernul austriac a declarat că nu va tolera spionajul rusesc în Europa. Mai mult, Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, și-a anulat vizita în Rusia, planificată pentru luna decembrie. Într-un comentariu cu privire la această situație, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că autoritățile de la Viena folosesc diplomația de tip "megafon", în locul diplomației tradiționale.