George Maior și-a folosit „viața privată” fenteze subiectul alegerilor din 2009

George Maior și-a folosit „viața privată” fenteze subiectul alegerilor din 2009

Fostul director SRI George Maior a recunoscut, ieri, că a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea fi nalei prezidențiale din 2009, dar a refuzat să ofere comisiei parlamentare de anchetă orice alte informații suplimentare sub pretextul că a fost „un eveniment privat”.

Maior a asigurat că la alegerile prezidențiale din 2009 a acționat în permanență „conform legii” și că prezența sa în locuința lui Gabriel Oprea nu a avut nici legătură cu calitatea lui de director SRI. El a adăugat că nu are să își reproșeze nimic legat de prezența sa acasă la un politician în noaptea alegerilor. „Acest moment pe care îl evocaţi îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii, nici din acest punct de vedere, nu am ce să îmi reproşez”, a spus Maior, în cadrul audierilor.

„Cu bin Laden era în regulă?”

După ce a refuzat în repetate rânduri să spună dacă acasă la Gabriel Oprea au fost și Laura Codruța Kovesi (Procuror General la acea vreme, n.red.) și Florian Coldea (fostul număr 2 din ierarhia SRI), membrii comisiei de anchetă au acuzat atitudinea acestuia. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu i-a spus lui Maior că sfidează comisia. „Nu consider că am sfidat (...) Viaţa mea privată nu o voi expune niciodată în faţa unei comisii. SRI s-a comportat exemplae. Nu consider deloc faptul că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal”, a răspuns fostul director SRI. Maior a adăugat că este „contrar naturii umane” să nu participi la evenimente private, indiferent ce funcție ocupi în stat. „Dacă aveați o întâlnire cu bin Laden (Osama bin Laden, fondatorul rețelei teroriste al-Qaida - n.r.) și era o întâlnire privată era în regulă?”, l-a mai întrebat Pleșoianu. „Într-o asemenea ipoteză nu putea fi o întâlnire privată, putea fi o întâlnire necesară pentru securitatea României sau a aliaților noștri”, i-a răspuns Maior.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Prieteniile

Maior a spus în audieri că „a fost şi este o relaţie de prietenie” între el și Gabriel Oprea și tot o „relație de veche prietenie” are și cu sociologul Vasile Dîncu, un alt participant acasă la Oprea în noaptea alegerilor din 2009. În legătură cu jurnalistul EVZ Dan Andronic, fostul director SRI a zis că „în timp a fost şi o rela- ţie de prietenie”, singura persoană cu care Maior nu a spus că a fost prieten fiind șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. „Relaţia mea cu doamna Kovesi a fost întotdeauna constituţională. Nu mă vedeam cu doamna Kovesi decât în context instituţional”, a spus el.