Membru fondator al noii instituții este vicepremierul Gabriel Oprea. Președinte este fostul director al SRI, George Maior, noul ambasador al României în SUA.

La evenimentul care a avut loc la Cercul Militar Național a participat elita securității naționale a României, printre care ministrul Apărării, Mircea Dușa, directorul SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, ambasadori ai statelor UE. Gabriel Oprea a spus că „înființarea Academiei a avut la bază necesitatea de a reuni într-un for științific cei mai buni specialiști din domeniul securității naționale”, de a creea un nucleu a valorilor științifice românești, de care să poată beneficia atât țara noastră, cât și partenerii din NATO sau UE.

La rândul său, George Maior a sublinat că noua Academie va avea ca obiectiv realizarea de studii pe tema celor mai noi tipuri de amenințări, precum terorismul, amenințarea cibernetică și corupția, „până la urmă, o stare de securitate națională bună pentru cetățeni, un stat puternic și inteligent, apt să se exprime și să negocieze în această lume complicată, în favoarea intereselor sale naționale”, a subliniat George Maior.