Joi, Curtea de Apel București a decis să respingă procesul deschis de ministrului Apărării Naționale, pe motiv că instanțele judecătorești nu pot cenzura actele militare de comandament, cum este și decretul președintelui României, de prelungire a mandatului generalului Ciucă. ”Respinge că fiind inadmisibilă în privință controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art.2 alin.1 lit.l) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar este puțin probabil ca aceasta să mai fie schimbată de judecătorii de la Curtea Supremă. Dacă decizia va deveni definitivă atunci generalul Ciucă se va putea întoarce în funcția deținută anterior, și anume de cea de lef al Statului Major General al Armatei Române.

Există și voci din lumea justiției care susțin că generalul Ciucă se va putea întoarce mult mai repede deoarece ordinul de suspendare emis de Curtea de Apel București, a decretului președintelui României, a fost valabil doar pe perioada judecării fondului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, potrivit legii, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.