Editura Evenimentul si Capital

General Murphy | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 426 Vizualizari

Luni seară, am avut un dialog privat cu o respectabilă doamnă, aprigă publicistă şi nume remarcabil al societăţii civile (aia adevărată, nu cea nicuşorizată sau dogarizată!).

O conştiinţă care, în plus, spre a nu fi bănuită de „partidpri”, nu s-a lăsat afiliată nici măcar unui oenge.

Îmi spunea ce tristă şi ce obosită e şi că se gândeşte să se retragă din această luptă inegală, care pur şi simplu a istovit-o. Remarca, la fel ca şi mine, că sistemul ticăloşit e aproape de a obţine o victorie devastatoare. Impostura, cinismul, minciuna, incompetenţa, hoţia şi mârlănia sunt pe cale să pună stăpânire definitiv pe această ţară.

Am încurajat-o, oferindu-i câteva puncte de visare democratică! Aşa cum ar fi, de pildă, focul. Focul pustiitor, focul transformaţional, focul ritualic, focul purificator. Nu părpăleala, nu arderea pe jumătate, ci de-a dreptul pârjolul, combustia, calcinarea. Orice revoluţie e ca un foc de tabără. Tabăra cea rea, fireşte. Iar fizica, nu mai vorbesc de istorie, a demonstrat de atât de multe ori, încât ne-am şi plictisit, că focul aduce căldură. Înfierbântă axiomatic!

Un lucru e cert (e mai sigur decât chiar şi alternanţa noapte-zi!): România trăieşte astăzi periculos, pe un plan înclinat, în timp ce de pe margine este sfidată, batjocorită, măscărită, pervertită, violentată. E o pantă pe care alunecă, alunecă împlacabil în jos, cu picioarele înainte. Şi asta, până când?… Păi, până când, într-o zi, nu vom mai avea voie să alegem. Va fi ziua în care Ilustrissimul de atunci, Cel Dintâiul, Supremul, Absolutul, Suveranul, Ăl mai Firstul, Administratorul Unic etc.etc. – oricum se va chema el cu nume de om sau de fiară – nu ne va mai permite dreptul natural al opţiunii. „Cât sunt eu în fruntea voastră – ne va striga – nu mai aveţi nevoie de vot.” Şi, chiar dacă am putea visa că-l avem, el nu va conta!

Pericolul este ca procesul de dezidentizare cruntă la care este supusă ţara să conducă poporul mai întâi la alienare. Apoi, la resemnarea inertă. Iar, în final, la dispariţia ca entitate. Justiţia de pe pământ – îşi va spune – nu e-n stare să facă dreptate, fiindcă e înfăptuită de oameni, iar oamenii sunt slabi de vârtute, sperjuri şi ipocriţi. Dinspre sus, speranţa este şi mai slabă, fiindcă, după cum se ştie, n-a venit nimeni de acolo măcar cu o umbră de nădejde. Doar colomba lui Picasso, cu ramura de măslin în cioc, nu e suficientă. Cât despre mesagerii şi intermediarii Divinului, încrederea în ei moţăie, fiindcă au ajuns să se închine mai mult la profan, decât la sacru. Şi, din păcate, unii dintre ei s-au vândut. Banului, Trufiei, Dezmăţului.

I-am mai spus, apoi, doamnei – tot spre încurajare – că, în România de azi, absurdul lui Murphy ţine loc de mit fundamental. Că, mânaţi de la spate, ca vitele spre abator, trăim o singură realitate. Nimic nu se brodeşte. Nimic nu se potriveşte. Niciodată. Totul e alandala.

Dacă ajungem prea devreme, aflăm că s-a amânat. Dacă ne scoatem sufletul ca să ajungem la timp, ni se va spune să aşteptăm. Iar, dacă am întârziat, constatăm că e prea târziu.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1
Tag-uri: Murphy, România, PicassoStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate