Evenimentul Zilei > Actualitate > Garsonieră sau apartament – ce este mai rentabil să achiziționezi? (P)
Garsonieră sau apartament – ce este mai rentabil să achiziționezi? (P)

Garsonieră sau apartament – ce este mai rentabil să achiziționezi? (P)

Atunci când vine vorba de a cumpăra o nouă locuință majoritatea oamenilor optează pentru apartamente spațioase (cu două trei sau chiar mai multe camere).

Ceea ce mulți nu știu este faptul că multe garsoniere de vânzare în București oferă foarte multe avantaje comparativ cu apartamentele spațioase.

De ce să alegi o garsonieră în locul unui apartament!?

În primul rând, trebuie menționat faptul că, de cele mai multe ori, o garsonieră nu oferă posibilitatea de a găzdui mai mult de două persoane, indiferent de suprafața acesteia sau de tipul de garsonieră.

Bugetul ar fi o altă condiție pe care o au cumpărătorii de garsoniere. De obicei, aceștia au o sumă de bani limitată, motiv pentru care își îndreaptă dorințele spre astfel de opțiuni. În funcție de suprafața utilă, în București se găsesc garsoniere al căror preț pornește de la 20.000 Euro și care poate ajunge (în funcție și de zonă) până la 60.000 Euro.

Garsonierele sunt perfecte atât pentru o singură persoană, cât și pentru un cuplu. Bineînțeles că garsonierele se adresează celor care nu au o familie foarte numeroasă și nu au neapărat nevoie de foarte mult spațiu la dispoziție. Odată cu apariția unui copil în viața unui cuplu, aceștia se gândesc să se mute într-un loc mai spațios. Este deci un detaliu la care ar trebui să fii foarte atent daca dorești să cumperi un astfel de imobil.

În cazul unei garsoniere costurile sunt mult mai mici în comparație cu un apartament. De exemplu, pentru a mobila un apartament, mai ales dacă este vorba de unul cu o suprafață mare, este nevoie de o sumă considerabilă de bani. Pentru o garsonieră însă, această problemă dispare. Cu destul de puțini bani poți mobila și amenaja cu bun gust orice garsonieră.

Și când vine vorba de costurile pentru întreținere, garsoniera are de câștigat. Fiind un spațiu nu foarte mare, acesta se va încălzi mult mai ușor, va fi luminat mult mai repede, iar dacă este vorba despre o singură persoană care o locuiește, cu siguranță și gazele sau apa vor fi consumate într-o cantitate mult mai mică.

Locuința ca investiție

Unii clienți pornesc încă de la început cu gândul că doresc să cumpere o grasonieră pentru a o închiria și deci pentru a face o investiție, și nu puțini sunt cei care gândesc așa. Studiile au arătat că în ceea ce privește închirierea, garsonierele fac față cu brio apartamentelor. Există o cerere foarte mare pe piața imobiliară în această privință. Având în vedere și fluxul continuu de studenți din București, care vin în fiecare an pentru a studia în Capitală, sigur nu vei da greș cu investiția într-o garsonieră.

Un alt aspect ar mai fi și diferența de preț pentru închiriere. De exemplu, garsonierele se închiriază în medie cu 200-250 Euro (cele cu o suprafața mai mică) și pot ajunge și la o sumă de închiriere asemănătoare cu a unui apartament cu două sau chiar trei camere, respectiv la 350-400 Euro. Acest lucru depinde bineînțeles și de suprafață, dar și de zona în care aceasta este situată.

Evoluția prețurilor pe piața imobiliară

În prezent, prețul mediu cerut pentru garsonierele scoase la vânzare în București este de 1.285 Euro/mp, potrivit site-urilor imobiliare. Pentru apartamentele cu două camere confort 2 proprietarii solicită, in medie, 1.180 Euro/mp util, cu 8% mai puțin decât in cazul garsonierelor confort 1.

De la începutul anului, prețul mediu solicitat pentru garsonierele confort 1 din Capitală a scăzut cu 5,7%, de la 1.362 Euro/mp util. O scădere mai mare, de 6,6%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere confort 2. La începutul anului, prețul solicitat pentru această categorie imobiliară era de 1.263 Euro/mp util.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: