Evenimentul ZileiJustitieGarda Financiară a pus mână pe o avere colosală de la capul lumii interlope

Garda Financiară a pus mână pe o avere colosală de la capul lumii interlope

Garda Financiară a pus mână pe o avere colosală de la capul lumii interlope
Garda Financiară a anunţat că a confiscat active în valoare de circa 27 de milioane de euro de la capul lumii interlope.
Printre alte bunuri, au fost confiscate maşini, proprietăţi imobiliare de lux şi opere de artă; infractorii deţineau inclusiv creaţii ale unor artişti cunoscuţi din secolul 20, cum ar fi sculptoriţa americană Louise Nevelson şi pictorul italian Giuseppe Capogrossi. Măsura este definitivă, conform unei sentinţe a Curţii Supreme de Casaţie, cea mai înaltă instanţă din Italia.

Potrivit espresso, „Nero” a încercat timp de o lună să negocieze, fără să aibă succes, o reducere la sentința pe care Curtea de Apel trebuie să o restabilească după excluderea acuzației de asociere  de tip mafiot. Dar „obstacolul legal a fost enorm și, prin urmare, nu a putut fi depășit”.

Timp de o lună întreagă, șeful clanului Massimo Carminati a încercat cu insistență, prin apărătorul său, să aibă un avantaj personal față de pedeapsa pe care procurorul din Roma va trebui să o ceară judecătorilor Curții de Apel la 1 decembrie.

Carminati dorea să se stabilească, fără a avea dreptul, o pedeapsă cuprinsă între nouă și zece ani

Carminato, zis Piratul de când şi-a pierdut ochiul stâng în timpul primei arestări, în 1981, are acum 62 de ani şi a pierdut în urma confiscărilor aproximativ 10 milioane de euro. El este cunoscut ca extremist de dreapta şi ca infractor deosebit de violent. În prezent este liber, însă ar putea ajunge din nou după gratii în urma celui mai recent proces în care este acuzat.

Liderul interlop şi mai mulţi complici ai săi au fost arestaţi în decembrie 2014 în urma scandalului cunoscut ca Mafia Capitale, legat de corupţia la scară mare din Roma. Procurorii l-au acuzat pe Carminato că este capul unui grup infracţional care controla prin intimidare şi mită mai multe servicii municipale importante, cum ar fi salubritatea, întreţinerea parcurilor şi adăposturile pentru refugiaţi. El a fost condamnat de două ori în acest dosar, în 2017 şi 2018, dar anul trecut instanţa supremă nu a reţinut împotriva sa şi infracţiunea de asociere de tip mafiot.

Urmează aşadar rejudecarea procesului, în urma căreia Carminati, la fel ca unii din asociaţii săi, va trebui condamnat la o pedeapsă mai mică. În aşteptarea sentinţei, el a fost eliberat în iunie. În legătură cu Mafia Capitale au mai fost arestaţi, la vremea respectivă, zeci de politicieni, patroni şi funcţionari locali.


Accesează: