Editura Evenimentul si Capital

GÂNDUL lui CRISTOIU! Criza politică a trecut. Din nenorocire, nerodul iresponsabil a rămas mai departe la Cotroceni!

Ion Cristoiu
Autor: | | 68 Comentarii | 10241 Vizualizari

Criza politică s-a încheiat. E drept, în stil Caragiale. A pornit-o în stil tragic, gen Eschil, și s-a încheiat în stil comic, gen Caragiale sau Gogol. Dimineață, Sorin Grindeanu a fost anunțat de Klaus Iohannis printr-un SMS c-a fost desemnat premier. Pe drept cuvînt, presa independentă, cea care s-a deosebit clar în aceste zile de Presa cu epoleți, de Presa Forțelor oculte, finanțată ocult, a văzut în SMS o formulă unică de comunicare în Istoria României de la sfara în țară de pe vremea dealurilor pe post de Internet.

Eu cred însă că formula aleasă de Klaus Iohannis de a anunța o decizie așteptată de o țară întreagă exprimă nu nerozia, ci constrîngerea. N-am nici o îndoială că intenția lui Klaus Iohannis a fost de a respinge și această propunere, avansînd varianta Eugen Tomac. Intervenției dure a lui Liviu Dragnea de joi seara, inclusiv amenințarea cu ieșitul în stradă, i s-a adăugat semnalul de alarmă tras de Servicii că starea de spirit a nației e cea de revoltă. Sînt sigur că Serviciile l-au avertizat că nu-i garantează ținerea evenimentelor sub control. Și Serviciile n-au mințit.

Dacă un lider PSD ar fi făcut un sfert din gesturile de autoritate tembelă ale lui Klaus Iohannis, Piața Universității ar fi dat peste margini de demonstranți. Să aduci o țară stabilă, printre puținele țări stabile din zonă, în pragul unei Crize dezastruoase, numai și numai pentru că Poporul român nu ți-a ținut paltonul, e o iresponsabilitate vecină cu trădarea națională! Felul în care a anunțat desemnarea dă seama de un tip supărat că n-are încotro. Un fel de acceptare cu sictir a realităților.

În această perioadă de după scrutin, am fost deosebit de activ pe cristoiublog.ro și pe posturile tv de știri. Explicația implicării mele ca analist în evenimentele din această perioadă e simplă. Știu cît de prețioasă e stabilitatea social-politică a României în această perioadă tulbure de reașezări geopolitice neliniștitoare. Cu atîtea regimuri ostile în jur, cu o Americă pe cale de a intra în Era Trump, cu o Uniune Europeană slăbită, cu amenințarea fenomenului terorist, cu o Rusie angajată sub Putin în recîștigarea importanței de superputere, România are nevoie mai mult ca niciodată să evite crizele social-politice inutile, născute din vanitățile de oameni mărunți ale celor care-și spun oameni de stat.

Cu Sevil Shhaideh premier sau cu Sorin Grindeanu sau cu cine doarea partidul cîștigător al alegerilor, România trebuia să aibă deja un Guvern legitim. Faptul incredibil că au trecut 20 de zile în care energia națiunii s-a cheltuit în așteptarea măcănitului de Rață mecanică al celui de la Cotroceni își are cauza numai și numai în iresponsabilitatea neroadă a lui Klaus Iohannis. Prin comportamentul iresponsabil al lui Klaus Iohannis, România a fost aruncată într-o criză politică inutilă și cu atît mai păgubitoare cu cît, după 12 ani de crize, de scandaluri prostești, spre bucuria televiziunilor de știri, românii au votat pentru o liniște minimă în plan social-politic. Sensul votului din 11 decembrie 2016, puțin discutat după scrutin, pentru că Sistemul instituțiilor de forță a manipulat astfel încît să nu se discute despre ce-au vrut românii prin acest rezultat unic în postdecembrism, a fost și semnalul că se vrea liniște. O liniște în hotarele căreia se va putea trece în fine la saltul așteptat de întreaga națiune în nivelul de trai. De altfel, acesta a fost și sensul votului din noiembrie 2014. Românii au văzut în neamțul Iohannis președintele capabil, în fine, să fie al tuturor românilor, președintele care să pacifice țara, care să evite crizele inutile, care să refuze scandalurile tipice moldo-valahilor. Klaus Iohannis n-a înțeles nimic din acest vot. Complexat de moarte de Traian Băsescu, după cîteva luni de șovăială, Klaus Iohannis a devenit un Traian Băsescu penibil, jenant, pentru că e lipsit de talentul fostului președinte în plan mediatic, pentru că n-are calități de președinte jucător. Culmea penibilului a fost atinsă în campania electorală, cînd ditamai președintele tuturor românilor s-a transformat într-un chibiț jalnic al PNL, dar mai ales într-un megafon al Binomului SRI-DNA.

Perioada de după scrutin a fost o nouă dovadă că orice zi în plus petrecută de Klaus Iohannis la Cotroceni e un atentat la siguranța națională. Un iresponsabil dublat de un nerod, Klaus Iohannis s-a comportat în aceste zile ca un agent provocator al dușmanilor externi ai României.

Să fim bine înțeleși! Nu sînt PSD-ist, cum nu sînt nici PNL-ist, nici PMP-ist. Ori de cîte ori PSD a fost la putere în postdecembrism m-am manifestat ca un adversar consecvent al acestui partid care-și arată năravurile funciare ori de cîte ori se pricopește cu nițică putere. Să reamintesc că eu sînt cel care a născocit și impus pentru Victor Ponta formula iresponsabilul vesel, eu sînt cel care a denunțat felul anapoda în care a fost ales Liviu Dragnea președinte al PSD sau trecerea lui C. P. Tăriceanu de partea PSD.

Misiunea unui istoric al clipei e însă cea de a sufla în fluierul arbitrului doar cînd un jucător de pe scena politică încalcă regulile democratice. Oricît ai fi de anti-PSD nu poți trece cu vederea că alegeri libere și corecte, singurul instrument al voinței cetățenilor în democrație au dat PSD un scor unic în postdecembrism. Indiferent de ce credem noi despre acest vot, sîntem obligați să ne înclinăm în fața voinței populare. Am fi făcut-o și dacă PSD cîștiga la o diferență de PNL de 1%. În 2008, Traian Băsescu a declarat cîștigător PDL numai pentru că acesta avea un mandat în plus față de PSD. Cum să nu te înclini în fața unui scor de 47%?

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI