Curtea de Apel Bacău l-a condamnat, în 26 mai 2016, pe Gabriel Berca, fost senator, ministru de Interne şi consilier prezidenţial, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Inculpat în același dosar și sub aceeași acuzație, fostul deputat Mihai Banu a primit din partea instanței o pedeapsă constând în trei ani și jumătate de închisoare.

Primul termen al apelului s-a judecat joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prilej cu care cei doi au cerut ridicarea controlului judiciar. Inculpaţii au cerut administrarea de noi probe şi audierea unor martori. Următorul termen de judecată a fost stabilt pe 15 decembrie.

Gabriel Berca şi Mihai Banu au fost condamnaţi doar în baza unui rechizitoriu construit de procurori în jurul unui denunţ.

Fără să fi fost prins în flagrant şi fără să fi „picat” pe interceptări, fostul ministru de Interne este acuzat de un procuror DNA că a luat 220.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, prin intermendiul deputatului PDL Mihai Banu, pentru de a interveni la Guvern în vederea recuperării a 5,2 milioane de lei, bani cheltuiţi cu executarea lucrărilor de construcţie la şcoala din comuna Ardeoani. Trebuie precizat că Berca nu a mişcat măcar un deget pentru a-l ajuta pe Rusu.

Denunţător de meserie

Pe lângă denunţul făcut împotriva lui Gabriel Berca şi Mihai Banu, administratorul Conextrust SA, Viorel Rusu, l-a dat în primire la DNA pe Romeo Stavarache, în anul 2013. El a povestit procurorilor cum primarul i-a cerut să susțină financiar echipa de handbal Ştiinţa Municipal și două instituții media, în schimbul semnării unui contract între firma sa și primărie. El a mai relatat că Stavarache i-a pretins un comision de 10% din valoarea unui contract pentru construcția unui bloc de locuințe, de 2.688.769,90 euro, scria cotidianul Puterea pe 13 aprilie 2016. În decembrie 2013, Viorel Rusu a denunţat la DNA, potrivit site-ului bacau. net, că președintelui director general al Companiei Regionale de Apă Bacău, Răzvan Găină, ar fi cerut consorțiului ERG Termrom – Conextrust – AMICI „7 la sută” din valoarea unui contract de 4 milioane de euro.

 

Te-ar putea interesa și: