Evenimentul Zilei > International > Furtuna Gloria mătură totul în cale. Nu s-a mai văzut așa ceva de 40 de ani
Furtuna Gloria mătură totul în cale. Nu s-a mai văzut așa ceva de 40 de ani

Furtuna Gloria mătură totul în cale. Nu s-a mai văzut așa ceva de 40 de ani

Furtuna Gloria s-a intensificat în ultimele ore în sud-vestul Franţei, după ce a făcut deja 4 morţi în Spania. Corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman, cu informaţii despre zonele care se află până mâine sub avertizare de vreme severă.

Meteorologii prognozează că astăzi și mâine pe coasta franceză a Mediteranei vor cădea precipitații cât pentru patru-cinci luni, ce vor provoca inundații de proporții.

Ploile și zăpada sunt însoțite de rafale puternice de vânt, de 80-90 de km pe oră, care ridică valuri gigantice. În zonele înalte există risc crescut de avalanșe.

”Începând de vineri, Gloria se va îndrepta spre estul coastelor franceze. Regiunea Ppirineilor Orientali, cea mai afectată în acest moment, nu s-a mai confruntat cu o astfel de vreme de aproape 40 de ani. Oamenii din mai multe localități au fost evacuați, autostrada care leagă Spania de Franța este închisă de ieri, precum și numeroase drumuri devenite impracticabile din cauza precipitațiilor. Plajele au fost inundate, iar în mai multe localități apa a ajuns pe străzi și în locuințe. Mii de case sunt lipsite de electricitate. Potrivit meteorologilor, Gloria este oarecum neobișnuită pentru această perioadă a anului, furtunile mediteraneene manifestându-se în general în lunile octombrie și noiembrie. Una dintre cauze ar putea fi temperatura ridicată a apei mării, care se apropia, zilele trecute, de 15 grade, mult peste cea normală pentru luna ianuarie/denisse”, potrivit Radio România actualități.