Evenimentul Zilei > Economie > Furnizorii de electricitate: Întreruperile în alimentare s-au redus la jumătate
Furnizorii de electricitate: Întreruperile în alimentare s-au redus la jumătate

Furnizorii de electricitate: Întreruperile în alimentare s-au redus la jumătate

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), printre care se află marii furnizori locali de electricitate, au luat la cunoștință concluziile raportului de audit al Curții de Conturi privind performanța pieței de energie electrică în perioada 2010-2014.

Potrivit raportului de audit, din care EVZ a relatat luni pe larg, facturile la electricitate sunt umflate artificial de costuri nejustificate, dar şi de un mod greşit de calcul al tarifelor, iar pierderile în reţea au rămas la acelaşi nivel cu cel din 2004, când toate companiile de distribuţie erau de stat. Pierderile ridicate pe reţea au dus la costuri suplimentare de 1,8 miliarde euro în perioada analizată, suportate de consumatori, deşi tarifele de distribuţie au crescut constant, depăşind 50% din factura de curent. Aceeaşi situaţie şi cu tarifele de transport.

“Operatorii din toată Europa au obligații stricte de investiții și mentenanță, de reducere a costurilor și eficientizare, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciului, iar România nu face excepție de la aceste obligații, rezultatele în acest sens fiind bine cunoscute și certificate oficial. Un exemplu în acest sens ar fi reducerea la jumătate a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în perioada auditată de Curtea de Conturi (2010 – 2014)”, se arată într-un comunicat al ACUE.

Potrivit sursei citate, “membrii federației ACUE își mențin strategia de investiții, care au fost realizate cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor în vigoare, având ca rezultat îmbunătățirea rețelei pe care o operează, așa cum arată mai mulți indicatori de performanță relevanți pentru serviciile oferite”. În perioada 2008-2014, investiţiile au fost e 9,7 miliarde lei, mai precizează ACUE.