Evenimentul Zilei > Justitie > Ce FUNCŢIE vizează fostul şef al DNA, Laura Codruţa KOVESI. Informaţii în PREMIERĂ
Ce FUNCŢIE vizează fostul şef al DNA, Laura Codruţa KOVESI. Informaţii în PREMIERĂ

Ce FUNCŢIE vizează fostul şef al DNA, Laura Codruţa KOVESI. Informaţii în PREMIERĂ

Fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European. Procedura de selecție este în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene.

Laura Codruța Kovesi nu a avut nicio reacție pe marginea acestui subiect. Comisia Europeană a transmis luni că selecția candidaților pentru funcția de șef al Parchetului European este făcută de o comisie independentă și că Executivul UE nu e implicat în această procedură. 

„Procedura de selecţie pentru Biroul Parchetului Public European este în curs. Comisia nu este parte a comisiei independente de selecţie. După cum s-a explicat în anunţul privind acest post vacant publicat în noiembrie 2018, comisia de selecţie va evalua candidaţii pentru postul de viitor procuror-şef european şi va prezenta evaluarea Parlamentului European şi Consiliului, care vor desemna procurorul-şef european prin consens”, precizează Comisia Europeană, relatează libertatea.ro.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA printr-un decret emis pe 9 iulie 2018 de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Pe 30 mai 2018, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Prin aceeaşi decizie, CCR a stabilit ca preşedintele Iohannis să emită decretul de revocare.

În prezent, Kovesi este procuror la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.