Evenimentul Zilei > Actualitate > Fraude pe internet în vremea carantinei. ”Izolați” înșelați de infractori cibernetici, care le iau banii
Fraude pe internet în vremea carantinei. ”Izolați” înșelați de infractori cibernetici, care le iau banii

Fraude pe internet în vremea carantinei. ”Izolați” înșelați de infractori cibernetici, care le iau banii

Experții Kaspersy avertizează că troianul bancar Ginp pretinde că arată utilizatorilor de internet persoanele din apropierea lor, infectate cu noul coronavirus. Oamenii plătesc și nu primesc nimic. În schimb, infractorii cibernetici primesc acces la datele financiare ale persoanelor fraudate.

”Odată ce este descărcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată «Coronavirus Finder», care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19”, arată Kaspersky.

Ginp este un troian bancar care a evoluat rapid de la prima apariție, iar între timp a primit noi capacități. În luna martie, acesta a dobândit capabilitatea de a insera mesaje false în SMS-uri. Dacă în trecut, acesta ataca în special Spania, numele noii variante sugerează că atacatorii intenționează să vizeze și alte țări, potrivit experților.

”Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing și creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenți în acest moment – pop-up- urile, paginile web necunoscute și mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic” a declarat, pentru libertatea.ro, Alexander Ermin, expert in securitate energetică la Kaspersky.

Ginp nu trebuie confundat cu Gimp, un program foarte popular de editare foto și nici cu aplicațiile autentice care pot folosi locația utilizatorilor pentru a-i notifica dacă au intrat în contact cu bolnavi de coronavirus. Sfaturi pentru utilizatori Posesorii de smartphone-uri sunt sfătuiți: să descarce doar aplicații oficiale din Google Play Store să nu dea click pe linkuri suspecte să descarce soluții antivirus specializate.