Evenimentul Zilei > International > Franţa şi Italia se ceartă pe Nutella
Franţa şi Italia se ceartă pe Nutella

Franţa şi Italia se ceartă pe Nutella

Nutella, crema tartinabilă cu alune, a devenit subiectul unei dispute diplomatice între Franţa şi Italia după ce ministrul ecologiei din Hexagon, Segolene Royal, a declarat, luni seara, că ar trebui să se renunţe la consumul acestui produs alimentar.

Ministrul francez al ecologiei a declarat că fabricarea Nutellei folosind ulei de palmier duce la "despăduriri masive", cu "consecinţe considerabile" asupra mediului şi climei, informează Agerpres.

Ministrul italian al mediului, Gian Luca Galetti, a reacţionat imediat, afirmând, că "Segolene Royal trebuie să lase în pace produsele italieneşti". "Meniul din seara asta: pâine şi Nutella", a îndemnat el într-un mesaj pe Twitter.

Nici soţia premierului Matteo Renzi nu a rămas indiferentă, ci a susţinut implicit grupul italian Ferrero, care produce renumita cremă dulce, mergând miercuri la "Nutella Concept Bar" din cadrul Expoziţiei universale de la Milano. Însoţită de fiica sa, Agnese Renzi, a mâncat, în mod ostentativ, clătite cu Nutella, după cum au relatat jurnaliştii din peninsulă.

Compania Ferrero este unul dintre principalii "parteneri oficiali" ai Expo Milano 2015, care are ca temă "Hrănirea planetei. Energie pentru viaţă".

Afirmaţia ministrului Royal este "un derapaj josnic şi grav al Franţei în legătură cu excelenţa italiană", a opinat deputatul democrat Michele Anzaldi, reamintind că firma Ferrero s-a angajat public să utilizeze doar ulei de palmier "certificat 100% sustenabil". "Segolene Royal să-şi ceară scuze!", a solicitat el, tot pe Twitter.

Presa italiană a replicat şi ea. De exemplu, ziarul "Il Sole 24 Ore" a publicat, pe prima pagină, un articol intitulat "Nu se salvează pădurea boicotând Nutella", în care a criticat dur "cruciada" dusă de Segolene Royal, pe care o consideră "candidată la gafa anului".

"Dacă s-ar boicota Nutella, nu s-ar încetini consumul de ulei de palmier şi nu s-ar reconstitui pădurea tropicală (…). Dacă întreaga lume ar înceta să utilizeze ulei de palmier şi dacă toate plantaţiile de palmier ar fi înlocuite cu arahide, bumbac şi sparanghel, situaţia mediului înconjurător nu s-ar îmbunătăţi câtuşi de puţin", susţine cotidianul, citat de AFP.