“Din această dimineaţă (de luni), cu acordul autorităţilor irakiene şi al autorităţilor din Emirate, vor avea loc primele zboruri de recunoaştere”, a afirmat ministrul francez, sosit luni la baza militară Al-Dhafra, situată la 30 de kilometri sud-vest de Abu Dhabi, potrivit relatării AFP.

La baza Al-Dhafra se află staţionaţi militari francezi (în număr de aproximativ 750 în Emirate), precum şi şase avioane de luptă Rafale, un avion de alimentare Boeing C-135 şi un avion de recunoaştere Atlantic al marinei franceze.

Această deplasare “intervine în contextul unei excepţionale gravităţi”, a mai afirmat în acelaşi context Le Drian, amintind de vizita efectuată vineri la Bagdad de preşedintele francez François Hollande, care a anunţat că, la solicitarea autorităţilor irakiene, Franţa este gata să contribuie politic şi militar la găsirea unei soluţii la situaţia din Irak.

“Să fiţi deci pregătiţi pentru a interveni”, a adăugat ministrul francez în faţa militarilor staţionaţi la baza Al-Dhafra. Potrivit agenţiei de presă franceze, Jean-Yves Le Drian urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru a explica, printre altele, rolul pe care îl are Franţa în cadrul coaliţiei antijihadiste.

După vizita la Abu Dhabi, ministrul Jean-Yves Le Drian se va deplasa în Egipt.

Vizita sa în cele două ţări intervine în contextul în care reprezentanţi din 20 de state se reunesc la Paris pentru a defini rolul fiecărei din aceste ţări în coaliţia internaţională dorită de Washington pentru a combate Statul Islamic, care controlează în prezent vaste teritorii din Irak şi Siria.

Fără timp de pierdut

Astăzi, preşedintele francez François Hollande a deschis conferinţa internaţională ce are loc la Paris în problema securităţii în Irak, cerând partenerilor occidentali şi arabi ai Franţei să se angajeze “clar, loial şi puternic alături de autorităţile irakiene”, apreciind că “nu mai este timp de pierdut” în faţa ameninţării pe care o reprezintă jihadiştii din Statul Islamic, transmite AFP, preluată de Agerpres.

“Lupta irakienilor împotriva terorismului este şi a noastră. Trebuie să ne angajăm clar, loial şi puternic alături de autorităţile irakiene. Nu mai este timp de pierdut”, a declarat Hollande în cadrul conferinţei din capitala franceză la care participă reprezentanţi din 30 de state arabe şi occidentale.

În acelaşi timp, şeful statului francez a făcut apel la susţinerea, “prin toate mijloacele, a forţelor de opoziţie democratică din Siria”.

“Haosul face jocul teroriştilor. Trebuie deci susţinute acele forţe care pot negocia şi face compromisurile necesare pentru a menţine viitorul Siriei. Şi pentru Franţa, acestea sunt forţele de opoziţie democratice. Ele trebuie să fie sprijinite prin toate mijloacele”, a afirmat Hollande.

Te-ar putea interesa și: