Autoritățile franceze finalizează săptămâna aceasta schițele unui „mare plan Marshall” care se traduce prin investiții de 1,3 miliarde de euro pentru a sprijini sectorul turistic afectat de criza Covid-19, a informat Caisse des Dépôts (Casa de Depuneri și Consemnațiuni), scrie AFP.

„Acesta este un program de capital care va fi validat și arbitrat de comitetul interministerial de turism (programat pentru 14 mai), care este prezidat de primul ministru. Acesta nu este un împrumut, (…) este cu adevărat o investiție”, a declarat Olivier Sichel, director adjunct al Caisse des Dépôts, pentru France Info.

„Calendarul va fi stabilit de guvern (…) și apoi vom implementa împreună cu guvernul și cu diferitele părți interesate toate aceste sume, după cum este necesar”, a adăugat Olivier Sichel. „Scopul este cu adevărat ca toată lumea să aibă un răspuns la probleme”, a adăugat el.

Acest plan va fi implementat de Bpifrance, o filială a Caisse dedicată întreprinderilor, a continuat el, precizând că aceste investiții ar fi în special supuse unor criterii de mediu și digitale.

„Trebuie să avem un turism nou care iese din criză, un turism care este mai durabil, mai participativ și mai digital”, a spus Olivier Sichel.

În această perspectivă, „vom fi foarte exigenți în ceea ce privește calitatea proiectelor din punct de vedere al mediului (…) este, de asemenea, o condiție pentru ca oferta să fie accesibilă tuturor francezilor, pentru a o pune mai bine în valoare”, a subliniat directorul Caisse.

De exemplu, grupul Caisse des Dépôts va investi 10 milioane de euro pentru dezvoltarea unui al doilea parc Futuroscope.