Evenimentul Zilei > International > Franța ia o decizie radicală. Persoanele vaccinate pot renunța la masca de protecție în anumite condiții
Franța ia o decizie radicală. Persoanele vaccinate pot renunța la masca de protecție în anumite condiții

Franța ia o decizie radicală. Persoanele vaccinate pot renunța la masca de protecție în anumite condiții

Persoanele vaccinate din Franța vor putea renunța la masca de protecție, au decis autoritățile. Însă doar în anumite condiții.

Luni, Înaltul Consiliu pentru Sănătatea Publică din Franţa, care consiliază autoritățile franceze în materie de politică sanitară, a decis să se renunțe la masca de protecție atunci când persoanele vaccinate se află într-o încăpere închisă și privată, Totuși, masca va trebui purtată în continuare în colectivitate sau în cazul în care o persoană din încăpere nu este imunizată contra Covid-19.

Persoanele dintr-un grup trebuie să fie complet vaccinate

Potrivit unui aviz care reglementează adaptarea anumitor măsuri restrictive, instituţia recomandă ca „într-un cadru privat familial sau amical într-o încăpere închisă, toate persoanele reunite” să-şi scoată măștile. Condiția este următoarea: „dacă au beneficiat toate de o schemă vaccinală completă şi cu condiţia să fie respectate celelalte măsuri restrictive: igiena mâinilor, distanţa inter-individuală, aerisirea şi limitarea numărului de persoane la şase”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Totuşi, această recomandare nu se aplică dacă unul dintre membrii grupului respectiv nu este vaccinat complet sau are un factor de risc de a face o formă gravă (vârstă, comorbiditate).

Prudența se va menține în continuare

„Prudenţa” rămâne totuşi de actualitate, mai subliniază Înaltul Consiliu. Instituția cere ca în „cadru colectiv (colectivităţi şi medii exterioare deschise)” să se continue respectarea măsurilor restrictive precum purtarea măştii şi să se limiteze deplasările, „în acord cu evoluţia deciziilor naţionale în funcţie de stadiul şi acoperirea vaccinală”.

În consecință, relaxarea măsurilor de protecție este doar parțială. Practic nu este vorba de participarea la reuniuni a persoanelor care nu respectă ceea ce este autorizat. Totodată, Înaltul Consiliu preconizează „campanii de comunicare pedagogică destinate cetăţenilor vaccinaţi pentru a le explica importanţa măsurilor restrictive, chiar dacă sunt imunizaţi”. Acesta subliniază că „ţine cont de eficienţa vaccinurilor disponibile în prezent asupra formelor grave de COVID-19” şi de măsurile restrictive cu privire la transmiterea SARS-CoV-2.

140 de pacienţi veniți pentru a fi vaccinaţi marţi, într-un centru de vaccinare din nord-estul Franţei, au primit din greşeală o injecţie cu ser fiziologic în locul unei doze de Pfizer/BioNTech. Din fericire, incidentul nu a avut consecinţe asupra sănătăţii lor, a relatat AFP.