Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Fraierii contra „fraieri”
Fraierii contra „fraieri”

Fraierii contra „fraieri”

Fraierii contra „fraieri”. Guvernăm și noi ceva? Mai bine, nu. Costă timp și efort. Facem niște marketing politic în schimb. Fraierii înghit guvernarea în lozinci. La asta suntem buni! Data din calendar: 26 februarie 2021.

Ultima sfidare a clasei politice la adresa românilor a venit zdravăn joi seara de unde ne așteptam mai puțin. De la vârful statului. De la Klaus Iohannis. Care a decis să numească ambasador al României în Statele Unite ale Americii, cea mai mare putere a lumii, un anonim. Un om de curte.

Aceasta este reflexia României și a românilor în fața SUA conform calculului celui de la Cotroceni. Atât îi prețuiește el pe românii care l-au votat majoritar în două tururi de alegeri. Nici nu contează numele trimisului. Ați citit deja informația în EvZ. Acum vorbim despre cântarul politic. Gestul președintelui de a-și pune un curtean, ambasador la Washington, decredibilizează România.

Informația a fost confirmată ieri seară de Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO. Printr-un mise-en-place ca la teatru pe axa București-Bruxelles. Geoană, aflat în capitala Belgiei unde este sediul NATO, a apărut pe tronsonul de la orele 21.00-22.00 la Antena 3 unde se afla live exact când presa a fost informată “pe surse” de nominalizarea făcută de șeful statului pentru ambasada de la Washington.

La întrebarea moderatorului despre această informație, Mircea Geoană, fost ambasador al României în SUA în anii 1996-2000 a recitat ca pe scenă: ”Dacă este decizia președintelui și a guvernului, îi urăm succes. E un moment foarte favorabil. Va avea sprijinul meu și personal și instituțional. Avem nevoie de oameni buni, de diplomați care să își facă treaba. Dacă va avea nevoie de sprijinul meu, îi voi acorda tot concursul.” Cu un amendament, domnule Geoană: personajul nominalizat nu este diplomat.

Punct ochit, punct lovit. Politica aruncării cojilor de semințe în capul românilor iată că nu cunoaște granițe. De la cea mai înaltă funcție în stat, până la primarul de comună. Ce ți-e PSD, ce ți-e PNL, USR-PLUS, UDMR sau alte partide existente sau dispărute de pe scena politică de treizeci de ani încoace? „Alte măşti, aceeaşi piesă, Alte guri, aceeaşi gamă” cum solid scria Mihai Eminescu în “Glossă.”

Agenda politică bate agenda publică. Iar clientul politic trebuie să îl măture pe profesionist, în viziunea demnitarului votat de români.

Ce nu știu însă cei care ne conduc, de la vârful statului până în comunitățile locale este faptul că, majoritar, “fraierii” sunt vaccinați. Nu atât contra covid. Virusul chinezesc aruncat peste o lume întreagă este un fleac comparativ cu exhibițiile politice de toate culorile politice care au țopăit pe capul românilor timp de treizeci de ani. Ar fi chiar plictisitor dacă nu i-ar enerva zi de zi prin incompetența, aroganța și nesimțirea celor care acum sunt la butoane. Dacă insistă, pot ajunge să fie asimilați cu cel mai infect regim de care am scăpat acum un an și patru luni, PSD marca Dragnea.

După doar două luni de la preluarea puterii, coaliția de guvernare se consumă ca o lumânare. Cu toată protecția președintelui Iohannis care, iată, din mediatorul conflictelor inter-partinice din Executiv în avantajul actului de guvernare, a arătat că folosește același cântar politic ca cei pe i-a luat pe inventar. Treaba celor care conduc acum dacă atâta pot. Dar zdrențuiesc o a câta altă speranță a oamenilor. Și se mai miră de ce la alegerile parlamentare din decembrie 2020 au venit la vot doar 33% din alegători.

Pe zi ce trece între PNL și PSD diferența ajunge să fie numai de culoare. Unii sunt galbeni, ceilalți, roșii. Practica made in PSD de a angaja clientela politică în toate structurile administrației pe salarii de mii de euro, place tare mult și PNL. Apetitul pentru protecția până la capăt a funcționărimii fără număr este similar ambelor partide veterane. Nu mai există dreapta sau stânga politică. Doar cromatica le mai deosebește. Și mesajele: liberalii susțin că sprijină investițiile și dezvoltarea mediului economic în timp ce socialiștii de caviar plâng fals de mila bugetarilor și a pensionarilor. Practica îi omoară și pe PSD și pe PNL.

Așa-zis noua speranță a politicii românești după cum se auto-definesc progresiștii de la USR-PLUS, alta țipau în campanii și alta fac la guvernare. Exact aceleași metehne vechi: angajarea tuturor prietenilor în funcții ministeriale deși aceștia sunt la fel de habarniști precum cei care i-au înșurubat în posturi. Vlad Voiculescu a angajat 15 consilieri la cabinetul lui de ministru. Plătiți din ban public. Ca un pașă cu haremul aferent dar plin de interese.

Toți progresiștii sunt specialiști în agendele personale cu care au venit în ministere. Cei care scandau în campanii “Fără penali în funcții publice”, slogan care a adunat un milion de semnături de la oameni de bună credință, au început încet încet să se înece cu propria lozincă.

Exemple de foști miniștrii și funcționari ai USR-PLUS din Guvernul Cioloș sau de demnitari progresiști din Cabinetul Cîțu, toți prezenți în mai multe consilii de administrație, de persoană, au devenit notorii. Ce bine este să obții un venit care ajunge până la 10.000 de euro pe lună. Și să le spui în același timp românilor dornici de altceva în politică, “noi suntem salvarea voastră”. Îmbuibații vechi și noi.

Mai nou, la miniștrii USR-PLUS este la modă să-și delege toate atribuțiile și dreptul de semnătură către secretarii de stat. Vezi cazurile Claudiu Năsui de la Economie, Ion Stelian de la Justiție sau Vlad Voiculescu. Urmează și ceilalți progresiști. Sunt mimetici. Practic, ei refuză răspunderea la care au aspirat, cea de ministru dar țin strâns cu ambele mâini beneficiile funcției: mașină, cabinet personal, venituri substanțiale, privilegii. Și influență!

Le este frică? Sau nu le pasă? Sau poartă alte agende, ale celor care i-au propulsat? Să nu știe că dacă nu contrasemnează documentele ministeriale alături de secretarii de stat pe care i-au pus să conducă în locul lor, blochează activitatea instituției? Și a guvernării. Și a României. Cui pasă?

Politicienii par că nu se mai satură să îi considere fraieri pe oameni. După ce șefii coaliției in corpore l-au pus la punct săptămâna trecută pe premierul Cîțu care pornise avântat să taie sporurile nerușinate ale angajaților la stat în valoare de 64 de miliarde de lei, ieri s-au orientat pe un alt outsider în politică. Pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Acesta a anunțat că vrea să suspende pentru doi ani PUZ-urile controversate din cinci sectoare ale Bucureștiului venite din vremea administrațiilor pesediste, pentru a stopa construirea haotică de blocuri între blocuri și buildinguri pe orice petec de teren găsit. Inclusiv în parcurile publice.

Efectul combinației administrația Bucureștiului-afaceriștii imobiliari din ultimii 12 ani: exterminarea continuă a ce a mai rămas din spațiul verde al orașului și sufocarea la propriu a locuitorilor. Primarul general a explicat că intenția lui se îndreaptă spre construcțiile neconforme. Iar construcțiile începute și aflate în parametrii corecți, pot contina lucrările până la finalizare.

Vise! Ieri seară s-a auzit vocea PNL, partidul care l-a susținut cel mai aplicat pe Nicușor Dan la alegerile din septembrie 2020. Stop joc! Oprirea PUZ-urilor se face doar pentru trei luni. Tradus: zero efect. Mesajul liderilor PNL a fost identic cu al personajului Aurelian Bădulescu, consilier general și trâmbița imundă a PSD din București. Și cu al vocilor sufocate de indignare ale imobiliarilor controversați sau al primarilor de sector.

Asocierea PNL cu ceea ce presa și locuitorii Capitalei definesc cu sintagma de samsari imobiliari nu este o surpriză. Este o confirmare. Reformatorul PNL, cum dorește partidul să se proiecteze, este la fel ca PSD, cel care a transformat Capitala într-un iarmaroc urbanistic. Banii nu au culoare.

Florin Cîțu și Nicușor Dan, doi oameni veniți de câțiva ani în politică, fiecare cu structura lui profesională și care au ajuns în poziții importante în stat, premier și primar general al Capitalei fără să fie curteni ai greilor politici, au fost indexați scurt.Și este abia începutul pentru cei doi. Să se descurce. Joacă în liga mare și trebuie să învețe să-și caute aliați pentru proiectele lor. Dar probleme nu sunt doar ale lor. Coincid și cu ale publicului.

Și aici se rupe filmul prost pe care îl rulează toți politicienii de prea mulți ani. Fie ei socialiști de caviar sau de mucava, liberali doar cu numele și mai nou, neo-marxiști cu misiunea de a anihila istoria și cultura unei țări pe care o reneagă. Ghinion. Fraieri nu sunt oamenii, așa cum cred genetic politicienii. Oare cine să fie?