Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul șef al Fiscului a fost trimis în judecată
Fostul șef al Fiscului a fost trimis în judecată

Fostul șef al Fiscului a fost trimis în judecată

Sorin Blejnar este acuzat de procurori că a făcut parte dintr-o rețea de evazioniști care a prejudiciat statul cu 56 de milioane de euro. Acesta se jură că nu are nicio implicare.

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, și „Regele motorinei”, Radu Nemeș, dar și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Codruț Marta, în prezent dispărut, este cercetat într-un alt dosar separat de această anchetă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), îi acuză pe inculpaţii Radu Nemeş, Diana Marina Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsițu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe că au constituit, în perioada 2011- 2012, un grup infracțional organizat. Membrii rețelei „s-au asociat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare”, se precizează în referatul anchetatorilor.

Fugarul Marta și Blejnar ar fi protejat rețeaua

Grupul a fost sprijinit, în diferite modalități, de Codruț Marta (foto medalion), Sorin Blejnar , Viorel Comăniţă (fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor) și Florin Secăreanu (fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa). Cei patru reprezentau palierul de protecție.

În legătură cu aceste acuzații, Sorin Blejnar a declarat pentru „Evenimentul zilei” că nu are nicio legătură cu aceste fapte penale. „Au spus și judecătorii de la Curtea de Apel București și Înalta Curte că nu am nicio implicare în acest dosar și că nu există nici măcar indicii, darămite indicii temeinice sau probe că am făcut ceva ilegal”, a declarat Blejnar. Acesta se referea la faptul că judecătorii de la cele două instanțe i-au ridicat interdicția de a părăsi țara.

În rețea mai erau implcați și „Marian Vrînceanu (fostă Cozma), Nicolae Belba, Lucian Ionescu, care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora”, mai susțin procurorii.

Inculpații au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea S.C. Excella Real Grup. Astfel s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei, aproximativ 56 milioane de euro.

Piesa lipsă: fugarul Codruț Marta

Fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar este dat dispărut de doi ani. Codruț Marta nu mai este de găsit din luna mai 2012 și a fost dat în urmărire internațională. A fost emis chiar un mandat de arestare în lipsă. Acesta este cercetat într-un alt dosar, alături de Blejnar, pentru o presupusă evaziune de 15 milioane de euro. Și de această dată, șefii rețelei erau soții Nemeș. Radu Nemeș, considerat de procurori coordonatorul grupului infracțional organizat, și Diana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.

Soții Nemeș au fost arestați, în luna martie, de FBI și au fost extrădați în România. Radu Nemeș a fost adus în luna mai în țară și a fost arestat preventiv. Despre dispariția lui Marta s-au formulat mai multe ipoteze. În una dintre ele ar presupune că acesta a fost reperat de anchetatori și o mare parte din informațiile acestora au fost obținute de la fostul adjunct al lui Blejnar. Cu toate acestea, nicio variantă privind soarta acestuia nu a fost confirmată de autorități.