Evenimentul Zilei > International > Alertă la Elysee! Fostul premier Edouard Philippe devine un rival de temut pentru Macron
Alertă la Elysee! Fostul premier Edouard Philippe devine un rival de temut pentru Macron

Alertă la Elysee! Fostul premier Edouard Philippe devine un rival de temut pentru Macron

ABC (Spania). Potrivit mai multor sondaje, 57% dintre francezi doreau ca premierul să rămână șef de guvern.

Demisionat din funcția de prim-ministru, Edouard Philippe (născut la Rouen în 1970) preia automat o statură politică națională și ar putea deveni un rival de temut pentru Emmanuel Macron la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Conform mai multor sondaje, 57% dintre francezi doreau ca Philippe să rămână șef al guvernului, reafirmând o tendință politică fundamentală: criza coronavirusului a confirmat părerea proastă pe care francezii o au despre președinte, în timp ce fostul său premier devine un personaj popular, iubit și apreciat.

Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, 65% dintre francezi au o părere proastă sau foarte proastă despre Macron. Dimpotrivă, între 50 și 55% au o opinie bună sau foarte bună despre Philippe, care a fost reales primar al oraşului Le Havre în turul doi al alegerilor municipale, pe 28 iunie.

Realegerea lui Philippe în funcția de primar al oraşului Le Havre în urmă cu doar cinci zile a fost un impuls politic foarte puternic. Macron a preferat să se separe de un șef de guvern care începea să-i facă o umbră amenințătoare.

Liber, din nou, conservatorul europenist Edouard Philippe este astăzi una dintre cele mai populare figuri politice din Franța. Îi va fi foarte dificil să reziste unei ambiții prezidențiale, ceea ce ar putea face din el un rival de temut pentru Emmanuel Macron, în perspectiva alegerilor prezidențiale din primăvara anului 2022, care sunt practic a colț”. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: