Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul prefect de Galați, reținut din nou după ce a distrus documente oficiale
Fostul prefect de Galați, reținut din nou după ce a distrus documente oficiale

Fostul prefect de Galați, reținut din nou după ce a distrus documente oficiale

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi l-au reținut pe Cătălin Emanoil Bocăneanu, fost prefect de Galați. El este acuzat de abuz în serviciu și sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În aceeaşi cauză, se efectuează acte de urmărire penală faţă de Braşoveanu Auraş, preşedinte al Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la înşelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate. Potrivit DNA, în luna martie 2012,  Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta,  în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

A dat aviz și a furat corespondența

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Bocăneanu Emanoil – Cătălin, în calitate de prefect,  a acordat  avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Bocăneanu Emanoil – Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată,  a  semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul  Bocăneanu Emanoil – Cătălin  a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor,  acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria mun. Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv. Bocăneanu Emanoil – Cătălin va fi prezentat Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.