Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul direct financiar al lui Donald Trump va depune mărturie împotriva Trump Organization. Acordul cu procurorii
Fostul direct financiar al lui Donald Trump va depune mărturie împotriva Trump Organization. Acordul cu procurorii

Fostul direct financiar al lui Donald Trump va depune mărturie împotriva Trump Organization. Acordul cu procurorii

Allen Weisselberg, fostul director financiar al Trump Organization, a pledat vinovat la acuzații de fraudă și evaziune fiscală în fața unui tribunal din New York.

În cadrul unui acord cu procurorii, Allen Weisselberg a fost de acord să depună mărturie împotriva fostei sale companii. El a fost acuzat că a ascuns venituri de peste 1,7 milioane de dolari. Astfel, fostul director financiar ar urma să primească o pedeapsă relativ mică, cinci luni de închisoare. De asemenea, el trebuie să restituie banii datorați autorităților fiscale. Odată ajuns în închisoare, el ar putea ieși din închisoare după 100 de zile.

Fostul președinte Donald Trump nu a fost pus sub acuzare în acest caz. Totuși, el a ținut să spună despre ancheta penală a procurorului districtual din Manhattan că este o vânătoare de vrăjitoare”. Cazul se referă la o schemă de fraudare întinsă pe 15 ani, despre care investigatorii susțin că i-a ajutat pe directorii de la Trump Organization să evite plata taxelor pe beneficiile corporative.

Trump acuză o „vânătoare de vrăjitoare”

Printre beneficiile pe care le-a avut compania lui Trump se numără chiriile pentru apartamente, plățile pentru mașini de lux și taxele școlare private. De asemenea, ancheta a dorit să determine dacă Weisselberg și alți directori au primit aceste beneficii fără a le menționa în mod corespunzător în declarațiile lor fiscale.

La audierea de joi, 18 august, bărbatul de 75 de ani a recunoscut implicarea sa în schemă. În plus, el a recunoscut faptul că a beneficiat de școlarizare privată pentru nepoții săi, de două mașini de lux de fabricație germană și de un apartament în Manhattan. „A decis să pledeze vinovat pentru a pune capăt acestui caz și coșmarurilor legale și personale de ani de zile pe care le-a provocat lui însuși și familiei sale”, a declarat avocatul lui Weisselberg.

Weisselberg nu va depune mărturie directă împotriva lui Trump

Trump Organization este acuzată de procurorii acestui caz. Deoarece a încheiat un acord cu anchetatorii, Weisselberg trebuie să depună mărturie împotriva fostei sale companii, într-un proces penal programat pentru sfârșitul lunii octombrie.

Pe de altă parte, fostul director financiar a refuzat să coopereze cu procurorii în ancheta mai amplă asupra lui Donald Trump și a practicilor sale de afaceri. Acest lucru înseamnă că orice mărturie Weisselberg o va face la proces se va referi doar la investigația asupra Trump Organization și nu îl va implica direct pe fostul președinte al SUA.

Donald Trump, vizat de mai multe investigații

Donald Trump este anchetat pe mai multe fronturi. Săptămâna trecută, fostul lider de la Casa Albă a refuzat să răspundă la întrebări, într-o investigație civilă a autorităților statului New York asupra practicilor de afaceri ale familiei sale.

Mai mult decât atât, într-o audiere la Biroul Procurorului General din New York, Trump a invocat cel de-al cincilea amendament constituțional. El a refuzat să răspundă la întrebări, pentru a nu se auto-incrimina. Există și investigațiile cu privire la manipularea de către fostul președinte a documentelor clasificate care au determinat FBI să-i percheziționeze reședința din Florida, notează New York Times.