Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul campion mondial Chester Williams vine la Timişoara
Fostul campion mondial Chester Williams vine la Timişoara

Fostul campion mondial Chester Williams vine la Timişoara

RUGBY. Antrenorul care va pregăti deţinătoarea Cupei României începând cu 23 ianuarie 2012 a fost singurul jucător de culoare din naţionala Springboks care s-a impus la Cupa Mondială din 1995.

Echipa de rugby RCM MVT Timişoara, deţinătoarea Cupei României, a dat o lovitură de imagine angajându-l ca antrenor pe sud-africanul Chester Williams (41 de ani).

Fosta "aripă" a naţionalei Africii de Sud va prelua prerogativele de tehnician principal al bănăţenilor pe 23 ianuarie.

Chester Williams, poreclit "Perla neagră", a fost singurul jucător de culoare din echipa care a câştigat Cupa Mondială din 1995, fiind considerat liantul dintre Springboks şi preşedintele Nelson Mandela într-un moment în care ţara purta încă urmele apartheid-ului.

Chester Williams a evoluat pentru naţionala ţării lui între 1993-2000, bifând 27 de prezenţe şi înscriind 70 puncte. A fost om de bază în echipa Africii de Sud care a cucerit Campionatul Mondial din 1995, după scorul de 15-12, în finala cu Noua Zeelandă. Meciul de referinţă al lui Williams a fost "sfertul" cu Samoa, în care a izbutit patru eseuri. Williams şi-a început cariera de antrenor în anul 2001, în ţara sa natală.

A jucat în film alături de Morgan Freeman şi Matt Damon

Tehnicianul şi-a jucat apoi propriul rol în pelicula "Invictus", regizată de Clint Eastwood. Produs în 2009 şi lansat în martie anul trecut, filmul este o dramă biografică care spune povestea preşedintelelui nou ales în Republica Sud – Africană, Nelson Mandela, care ştia că, din punct de vedere rasial şi economic, ţara sa a rămas divizată din cauza apartheid-ului.

Convins că îşi poate unifica poporul prin intermediul limbajului universal al sportului, Mandela s-a asociat cu liderul echipei sud-africane de rugby care a cucerit Cupa Mondiale din 1995. Liderul echipei era chiar "Perla neagră", adică Chester Williams.

Sud-africanul a făcut un rol bun, potrivit criticilor, alături de nume celebre de la Hollywood, precum laureaţii cu Oscar Morgan Freeman ("Million Dollar Baby," "The Dark Knight") şi Matt Damon ("Good Will Hunting," seria "Bourne" ).

Potrivit site-ului Cinemagia.ro, filmările pentru "Invictus" au avut loc în Cape Town, Johannesburg şi împrejurimile acestora.

Sud-africanul Williams nu se află la prima experienţă românească. În urmă cu doi ani a fost, pentru puţin timp, directorul tehnic al echipei de rugby de la Dinamo Bucureşti. Potrivit oficialilor echipei de la Timişoara, discuţiile cu "Perla neagră" au început cu mai bine de jumătate de an în urmă. În vara acestui an Chester Williams a fost la un pas să preia conducerea Timişoarei, dar negocierile au fost sistate, din cauza Cupei Mondiale din Noua Zeelandă în care sud-africanul a fost implicat. Odată încheiată competiţia, dialogul a fost reluat şi a avut un rezultat pozitiv pentru timişoreni. Contractul semnat de acesta cu echipa bănăţeană are o valabilitate de doi ani.

"Chester Williams va fi antrenorul nostru cel puţin pentru următorii doi ani. L-am adus din dorinţa de a face performanţă şi din nevoia de a avea un atu important în creearea unei echipe frumoase la Timişoara. El va face echipă pe banca tehnică cu Cosmin Cioriciu şi sperăm ca şi Cioriciu să înveţe cât mai mult de la o personalitate uriaşă din rugby şi un om cu o experienţă enormă", a declarat Dan Dinu, principalul finanţator al clubului.

"Pentru rugbyul timişorean, colaborarea cu Chester Williams este o onoare şi, în acelaşi timp, o promisiune de a ne atinge obiectivele propuse pentru 2012", a mai spus Dinu.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5gfROs1ZtsA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Nu banii sunt importanţi, ci omul. De la Chester Williams vor avea de învăţat nu numai rugbiştii de la Timişoara, ci şi cei de la alte echipe". ALEXANDRU ILIE, preşedinte la RCM MVT Timişoara

AUTOBIOGRAFIE

Şi-a acuzat foştii colegi din naţională de rasism!

Antrenorul în vârstă de 41 de ani a publicat în 2002, la doar doi ani după ce şi-a încheiat cariera de jucător, o carte autobiografică intitulată "Chester".

Singurul jucător de culoare din echipa Africii de Sud, campioană mondială în 1995, şi-a acuzat câţiva foşti coechipieri de aluzii sau chiar injurii rasiste. În 2001, Chester Williams şi-a început cariera de antrenor la naţionala de rugby în şapte a Africii de Sud.

În 2003, a fost aproape de lovitura vieţii, fiind pe lista posibililor succesori la cârma naţionalei "Springboks", după demisia lui Rudolph Straeuli, dar postul i-a fost încredinţat lui Jake White. Scenariul dureros s-a repetat în 2008, după plecarea lui Jake White. Din nou, Chester a fost printre candidaţi, dar a fost instalat Peter de Villiers.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News