Publicaţia israeliană  israelhayom.com susţine că firma Black Cube va angaja avocaţi locali în cazul de spionaj"Sunt buni avocaţi şi suntem siguri că vor fi eliberaţi", a declarat o sursă apropiată de cei doi israelieni arestaţi.

Avocatul Moti Tzibin, care s-a ocupat de numeroase cazuri de cetăţeni israelieni arestaţi în România, a declarat vineri că: "România a devenit un stat poliţienesc. 150 de politicieni au fost arestaţi în ultimii doi ani. Este o ţară ce se află în mijlocul unei lupte anti-corupţie care se întinde, iar câţiva oameni au de suferit".

Jurnaliştii de la cancan.ro au dezvăluit filmul evenimentelor. Cei doi cetăţeni israelieni au ajuns în România în jurul datei de 27 martie şi s-au cazat la Hotelul Marriott. Au cerut să achite cash, iar facturile să fie întocmite pe numele lor în aşa fel încât să nu fie asociaţi cu nicio companie şi să fie priviţi ca simpli turişti.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) avea informaţii că cei doi israelieni desfăşoară acţiuni de filaj împotriva Laurei Codruţa Kovesi şi a membrilor familiei acesteia, vizându-le telefoanele şi conturile de e-mail. După ce s-au cazat la hotelul din Capitală, întreaga lor activitate era monitorizată de SRI, prin intermediul camerelor de supraveghere din hotel.

Cei doi angajaţi Black Cube ar fi vrut să părăsească hotelul sâmbătă seara, pe 3 martie, probabil din cauza bănuielilor că vor fi prinşi.

După ce au plătit camerele cash, când au vrut să iasă, uşa rotativă a fost blocată de către angajaţii hotelului, fiind prinşi de către ofiţerii SRI. Niciunul dintre cei doi israelieni n-a opus rezistenţă. Au fost urcaţi în maşini separate şi duşi la audieri.

Unul dintre cei doi bărbaţi ar fi colaborat cu autorităţile, însă nu se ştie cine a comandat operaţiunea de spionaj asupra 20 de oficiali din anturajul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.