Evenimentul Zilei > International > Fost șef Interpol, condamnat în China la 13 ani de închisoare
Fost șef Interpol, condamnat în China la 13 ani de închisoare

Fost șef Interpol, condamnat în China la 13 ani de închisoare

Fostul șef al Interpol, chinezul Meng Hongwei, a fost condamnat marţi la 13 ani şi şase luni de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Reuters.

Meng  are 65 de ani și a fost și viceministru chinez al securităţii publice în paralel cu poziția din Interpol. Pe lângă luna pedeapsă cu închisoarea, mai e obligat să plătească o amendă penală în valoare de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), a anunţat Tribunalul popular intermediar nr.1 din Tianjin. Instanța a mai precizat că Meng ”a recunoscut toate faptele” și că nu va depune apel. La procesul din iunie 2019 el a pledat vinovat la acuzația de primire de mită în valoare de 2,1 milioane de dolari.

Meng face parte dintr-un grup de cadre ale Partidului Comunist vizate de o campanie anticorupție lansată de președintele Xi Jinping. Mai mulți observatori externi susțin faptul că această campanie e menită, în faptă, să elimine adversarii acestuia.

Întreaga poveste este suspectă. Amintim că în data de  7 octombrie 2018, Meng Hongwei şi-a anunţat demisia de la conducerea Interpol, după ce soţia sa alertase, în ziua precedentă, cu privire la dispariția bărbatului cu 11 zile în urmă, în China. Acesta plecase într-o excursie în țara sa natală. Cei doi locuiau în franța, la Lyon, acolo unde se află și sediul central Interpol. Pe 25 septembrie 2018, Meng i-a trimis soției un mesaj pe o reţea de socializare în care i-a cerut să aştepte apelul său, iar apoi a trimis un emoticon, care exprima o situaţie de pericol, a explicat Grace Meng, soţia acestuia.

O zi mai târziu, în data de 8 octombrie 2018, Ministerul Securităţii Publice chinez a anunţat că Meng Hongwei ”a acceptat mită şi este suspectat că a încălcat legea”.
În funcţia de preşedinte al Interpol a fost ales, pe 21 noiembrie 2018, sud-coreeanul Kim Jong-yang. Mandatul acestuia se va încheia anul acesta.

Sursa: France24

Sursa foto: Facebook / AFP