Fost primar şi consilieri, trimişi în judecată

Fost primar şi consilieri, trimişi în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a unui "lot" de 18 persoane, compus din fostul primar al municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, 16 foşti consilieri locali şi un expert evaluator. Aceştia sunt acuzaţi că au contribuit la vânzarea unui teren la un preţ mai mic decât cel real.

 Fostul primar Adrian Alexandru Dăncilă şi 15 dintre foştii consilieri locali din perioada 2004-2008 - Romi Petru Dragosin, Adrian Bogdan, Petru Stoica, Ionel Cârcoană, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Nicolae Dobra, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu şi Ioan Rodean - au fost trimişi în judecată pentru "infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare".

Un alt membru al Consiliului Local Sebeş, Radu Călin Şerbănescu, este acuzat şi de "fals intelectual, în forma participaţiei improprii", pe lângă infracţiunea de care s-ar face vinovaţi fostul primar şi restul consilierilor trimişi în judecată.

"Lotul" celor trimişi în judecată de DNA este completat cu Marian Creţiu, expert evaluator şi membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de care sunt acuzaţi consilierii şi fostul primar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzaţii aduse

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au prezentat faptele pe care le-au constatat în urma cercetărilor. "La data de 5 decembrie 2006, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru, în calitate de primar al municipiului Sebeş, a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a terenului în suprafaţă de 243.923 mp aparţinând municipiului Sebeş (situat în municipiul Sebeş, zona "Şirinii Lancrămului", la circa 4 km de municipiul Alba Iulia). Expertiza a fost efectuată în scopul vânzării terenului respectiv prin licitaţie publică, ca urmare a faptului că o societate comercială din judeţul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere.

În aceeaşi zi, inculpatul Creţiu Marian, la solicitarea Consiliului Local al municipiului Sebeş, în calitate de expert evaluator, a întocmit un număr de patru rapoarte de expertiză tehnică de evaluare (deşi i se solicitase evaluarea unui singur teren), expertize în care a subevaluat imobilul respectiv prin faptul că a consemnat coeficienţi necorespunzători adevărului, nu a efectuat verificări privind amplasamentul, preţurile reale practicate în zonă şi nu a menţionat că terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeş.

Ulterior, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru a iniţiat proiectul de hotărâre, convocând Consiliul Local al municipiului Sebeş iar la data de 19 decembrie 2006, primarul Dăncilă Adrian Alexandru şi cei 16 inculpaţi care au calitatea de membri ai Consiliului Local Sebeş au aprobat vânzarea terenului prin licitaţie publică cu strigare.

La data de 15 februarie 2007, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru şi ceilalţi membri ai consiliului local au aprobat încheierea contractului de vânzare cumpărare a terenului între municipiul Sebeş şi societatea comercială care a câştigat licitaţia.

În baza acestui contract, terenul aparţinând municipiului Sebeş a fost înstrăinat la preţul stabilit în rapoartele de expertiză, preţ inferior valorii reale de circulaţie, deşi inculpaţii cunoşteau adevărata valoare a terenului, amplasamentul său şi faptul că era situat în intravilan. În această modalitate, municipiul Sebeş a fost prejudiciat cu suma de 3.380.772,78 euro.   În acest context, la data de 31 ianuarie 2007, inculpatul Şerbănescu Radu Călin, în calitate de consilier local al municipiului Sebeş şi uzând de funcţia sa de preşedinte al comisiei de licitaţie publică cu strigare a terenului scos la vânzare, cu ocazia verificării dosarelor depuse de cele două firme participante la licitaţie, i-a determinat pe membrii comisiei de licitaţie şi pe secretarul acesteia să ateste, în mod necorespunzător adevărului, că participanţii la licitaţie îndeplinesc condiţiile cerute prin caietul de sarcini.

În acest fel, firma care a câştigat, în final, licitaţia, nu a fost descalificată, deşi nu îndeplinea toate condiţiile impuse pentru participarea la o astfel de procedură", este rezumatul cazului, aşa cum a fost făcut public printru-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii DNA au mai precizat că Nicolae Dobra va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoaree acesta a dobândit între timp calitatea de senator.

"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai menţionează în comunicat.

"Deloc vinovaţi"

Fostul primar al municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, s-a arătat foarte relaxat, deşi a primit de la noi vestea trimietrii sale în judecată. "Ne-au trimis în judecată? Acum aflu. Nu-i nici o problemă. Mergem şi ne judecăm. Noi probăm cu ce am avut şi instanţa va decide. Nu suntem deloc vinovaţi şi vom demonstra acest lucru", a declarat fostul primar al Sebeşului.