Evenimentul Zilei > Actualitate > Formula care-ți arată exact câtă apă trebuie să bei zilnic
Formula care-ți arată exact câtă apă trebuie să bei zilnic

Formula care-ți arată exact câtă apă trebuie să bei zilnic

Bei doi litri de apă pe zi? S-ar putea să nu fie bine! Nutriționistul Alina Stoica a explicat care este formula matematică în funcție de care afli exact de câtă apă are nevoie organismul tău

Vedem zilnic la televizor celebrul mesaj motivațional: „Pentru sănătatea dumneavoastră, consumați zilnic doi litri de lichide”. Ei, bine, acesta nu este corect, spune nutriționistul Alina Stoica, biochimist de profesie. „Atunci când vorbesc cu pacienții mei despre aportul de lichide pe care-l au zilnic, cei mai mulți încep cu cafea, ceai, vin, băuturi carbogazoase, pentru că acesta este mesajul care se transmite. Lichide, în general. Ei, bine, nu este corect, ci trebuie să ne gândim la aportul de apă care se calculează în funcție de greutatea noastră în condițiile în care suntem sedentari”, explica ea.FOTO: Alina StoicaPe lângă greșeala de nunață, există, însă, și una de fond, legată de cantitatea de apă pe care avem nevoie fiecare să o consumăm. Nu, nu toți oamenii au nevoie de doi litri de apă pe zi. În urma unor studii realizate de institute mari de cercetare din Europa și Statele Unite, specialiștii în nutriție au conceput o formulă matematică foarte simplă, care ne arată exact de câtă apă avem nevoie.

„Apa pe care o consumăm se calculează așa: greutatea noastră înmulțită cu 0,04, este o formulă simplă, pe care o poate aplica oricine. Ea este valabilă pentru sedentari. La această cantitate se adaugă, pentru sportivi, spre exemplu, apa din timpul expunerii la saună, la efort fizic susținut, ceea ce înseamnă activitate sportivă. Și atunci ajungem la o cantitate corectă de apă”, explică Alina Stoica.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dimineața

Nutriționistul spune că, de fapt, cei mai mulți dintre noi, ne începem ziua prost, pentru că primul pas ar trebui să fie acela de a-i oferi organismului lichidul de care are nevoie ca să pornească toate procesele biochimice și de purificare. „Ne trezim dimineața, bem apă, și abia apoi începem acele ritualuri cu cafeaua și alte alimente râvnite peste noapte. Apă simplă, fără lămâie, fără ghimbir, fără mentă, fără busuioc. Apă simplă, subliniez”, spune biochimistul Alina Stoica

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.