Evenimentul Zilei > EVZ Special > FMI a găsit un nume pentru actuala criză
FMI a găsit un nume pentru actuala criză

FMI a găsit un nume pentru actuala criză

Această criză va rămâne în istorie alături de alte perioade funeste, precum Marea Depresiune sau Marea Recesiune.

„Great Lockdown”. Economista-şefă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) Gita Gopinath a folosit această expresie în premieră, marţi, dezvăluind ultimelor previziuni cu privire la economia mondială afectată de pandemia Covid-19.

Ca toate crizele economice majore, cea din 2010 a fost botezată Great Lockdown (Marea Izolare, Marea Închidere) în referință la precedentele crize precum Marea Depresiune (în anii 30) sau Marea Recesiune din 2009, care a urmat crizei financiare mondiale, scrie lexpress.fr.

După ce Gita Gopinath a folosit această expresie, ea a făcut înconjurul lumii.

Însă botezarea actualei crize nu a avut loc fără comentarii.

O jurnalistă de la New York Times s-a întrebat, pe Twitter: oamenii vorbesc deja despre Marea Izolare. Sau tocmai Gina Gopinath și echipa sa au botezat deja criza? Oficiala FMI a răspuns: Cred că noi am denumit-o Marea Izolare.

Agenția France-Presse, după discuțiile cu privire la traducerea franceză care va fi adoptată, a rămas la „Grand Confinement” (Marea Izolare) , care a predominat asupra „Grand Lockdown” în virtutea„ respectului pentru limba franceză”.

Printre celelalte idei propuse, s-a numărat „Marea Paralizie”, „Marea Întrerupere” sau „Marea Prăbușire”.

Însă, la ora în care miliarde de persoane sunt izolate acasă pe întreaga planetă, a fost aleasă denumirea ”Marea Izolare”, a decis AFP.

În ceea ce priveşte recesiunea mondială actuală, ea este consecinţa directă a măsurilor de izolare impuse în vederea stăpânirii pandemiei cu noul coronavirus.