Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu: În aprilie vom avea 3 milioane de doze de vaccin, doar de la Pfizer
Florin Cîțu: În aprilie vom avea 3 milioane de doze de vaccin, doar de la Pfizer

Florin Cîțu: În aprilie vom avea 3 milioane de doze de vaccin, doar de la Pfizer

În aprilie, România va primi 3 milioane de doze de la compania Pfizer. Declarațiile au fost făcute de premierul Florin Cîțu la B1TV, în această seară

Premierul Florin Cîţu a declarat că de luni va începe oficial etapa a treia de vaccinare, cea în care oricine doreşte se va putea vaccina împotriva COVID-19. Florin Cîțu a spus că, în luna aprilie, în România vor sosi 3 milioane de doze de la Pfizer. În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, Cîţu a explicat că în România nu au ajuns doze din lotul a cărui administrare a fost suspendată în străinătate.

„Din informaţiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, din care au apărut acele probleme, nu a fost distribuit în România. Repet, vom vedea ce decizie vom lua, dar campania de vaccinare merge mai departe. Am anunţat astăzi că primim suplimentar în martie 170.000 de doze de la Pfizer. După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue în acelaşi ritm campania de vaccinare. Ştiţi foarte bine că este o campanie de succes şi o facem pentru că, cu cât vaccinăm mai mulţi oameni, cu atât ne permitem să ţinem economia deschisă, să revenim la normal mai repede”, a declarat Florin Cîţu, joi seară, la B1 TV.

Luni va începe cea de-a treia etapă de vaccinare.

„Este cert, de luni încolo începem etapa a treia. Iniţial aveam până la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care ştiam că le primim. Acum ar trebui să fie 2,6 milioane doar în luna martie şi iniţial începeam cu etapa 3-a. Vom începe cu etapa a treia, cu toată lumea, de luni, tocmai pentru a ne asigura că ajungem mai repede la normal”, a susţinut prim-ministrul.

Întrebat de ce în unele zone, cum sunt Timişoara sau Bucureşti, sunt alocate mai puţine doze de vaccin, având în vedere şi densitatea populaţiei, Cîţu a precizat că sunt locuri la vaccinare în cele două oraşe menţionate.

„Şi aseară am văzut că erau locuri libere în Bucureşti, vineri am descoperit locuri libere în Timişoara, şi cu AstraZeneca şi cu Moderna. Oamenii ar trebui să meargă să se vaccineze. Sunt locuri. A fost surprinzător că în Timişoara erau doze suplimentare, dar erau şi locuri, a intrat şi în carantină. Trebuie mai multă atenţie, şi a noastră şi a oamenilor. Poate că aceste locuri nu sunt aproape de casă, poate sunt la 10-15 kilometri şi atunci cumva poate că vom putea face şi un mecanism flexibil, de a schimba dozele unde e cererea mai mare. Încă nu ştiu dacă se poate sau cum se poate face, dar problema este că, dacă sunt deja programări într-un loc, nu ştiu cum s-ar face”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a afirmat că pare că vaccinarea nu a mers sută la sută deoarece,din categoriile care au făcut parte din prima şi cea de-a doua etapă de vaccinare, „cine a vrut să se vaccineze, s-a vaccinat, cine nu a vrut să se vaccineze, nu s-a vaccinat”, mai ales că, a subliniat el, vaccinarea este voluntară.

De asemenea, Florin Cîţu a declarat că în luna aprilie vor sosi 3 milioane de doze de vaccin de la Pfizer.

„În aprilie vom avea 3 milioane de doze de vaccin, doar de la Pfizer, deci lucrurile vor accelera”, a mai declarat primul ministru.