Întrebat câte luni îşi va permite statul să suporte şomajul tehnic, ministrul Cîţu a afirmat că se va începe cu perioada pentru care a fost declarată stare de urgenţă, respectiv 30 de zile, şi apoi se va putea prelungi cu încă 30 de zile, în funcţie de ce se va întâmpla.

„Suntem pregătiţi pentru mai multe scenarii, dar deocamdată mergem pe acest scenariu, starea de urgenţă este standardul şi poate încă 30 de zile după, ca să permitem o revenire”, a explicat Florin Cîţu.

Acesta a mai afirmat că autorităţile sunt pregătite cu finanţare pentru scenarii diferite şi au resurse să menţină plăţile şi facturile chiar mai mult de două luni.

Florin Cîţu a vorbit la B1 Tv şi despre o posibilă criză economică mai dificilă decât cea din 2008, care ar putea să lovească ţara noastră după ce se va termina pericolul acestei epidemii de coronavirus.

“Vom ajune în această situaţie doar dacă nu aplicăm lecţiile învăţate din acea criză. De asta este important să menţinem toată capacităţile posibile. Bineînţeles, s-ar putea ca unele companii să nu reziste, dar noi trebuie să susţinem cât mai multe din aceste companii, să rămână în viaţă.

În 2008, problema a fost că multe din reacţiile guvernului au venit prea târziu. Noi deja, de când am văzut primele semne, am rambursat tva ul mai devreme, şi în martie şi în aprilie. E vorba de 10 miliarde de lei. Trebuie să ţinem sistemul lichid, să circule bani.

Cea mai bună măsură este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele funcţionează perfect. Statul să îşi plătească la timp facturile, să ramburseze TVA. Vom avea în continuare proiecte de investiţii, nu vom renunţa la ele. Dacă reuşim să menţinem capacitatea producţiei în viaţă în această perioadă, vom trece foarte rapid peste. Dacă nu reuşim acest lucru, va dura mai mult. Eu cred că vom reuşi.

În ceea ce privesc încasările la buget, Florin Cîţu a declarat:

“Fac un apel către companiile care nu au fost afectate de ceea ce se întâmplă astăzi în România, să îşi plătească la timp impozitele. Prin colectarea acestor taxe, vom putea face transferul către celelalte sectoare care au nevoie de aceste resurse. E important ca toţi cei catre pot să plătească, să plătească. La fel şi pentru consum. Nu ar trebui să oprim consumul dintr-odată. Restaurantele încă pot să livreze”.