O explicație a accesării dificile este și că pe el au fost operate câteva modificări, principala dintre acestea fiind la secțiunea ”Conducerea”. Până joi seara, imediat după directorul serviciului, Eduard Hellvig, apărea prim-adjunctul Coldea, șeful operativ al SRI și apoi ceilalți adjuncți. Așa cum se vede din printscreen-ul noii pagini, acum Hellvig este urmat de ceilalți 3 adjuncți. E important mesajul îndepărtării de pe site a lui Coldea, dat fiind că oficial el nu este demis din funcție, ci doar suspendat și pus la dispoziția directorului.

Asta înseamnă că aproape oficial putem spune că funcția de șef operativ va fi eliberată curând și putem vorbi de eventualul înlocuitor.

Cei 3 adjuncți rămași sunt generalul Cristian Bizadea (fostul șef de cabinet al lui Eduard Hellvig), generalul Adrian Ciocîrlan ( fost șef al Direcției pentru Apărarea Constituției, cea mai importantă din SRI) și generalul Viorel Voinescu (numit pe această poziție în 2005, odată cu Florian Coldea).

Se pare că unul dintre ei are cele mai mari șanse să acceadă pe poziția ce va fi eliberată, favoriți fiind Bizadea și Ciocîrlan, numiți la 1 august 2016 de Eduard Hellvig și Klaus Iohannis. Evident, bursa zvonurilor e deschisă și pentru nume din afara nucleului central, cum ar fi generalul Alexandru Sas.

Acum, pe site, ei sunt trecuți în ordinea alfabetică a numelor.

Până atunci  atribuțiile șefului militar au fost preluate de directorul civil. Este un fapt foarte rar ca șeful civil să preia prerogativele operative. În ultimii 15 ani, doar George Maior a mai avut ambele ”puteri”, în 2007, în perioada scurtă cât Coldea a mai fost suspendat, pentru verificări legate de presupuse presiuni asupra judecătorilor Curții Constituționale.

Având ambele prerogative, Hellvig va primi primul raportul comisiei de verificare, apoi el ajungând la șeful CSAT și Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI. Din informațiile noastre comisia are și doi generali, șefii direcțiilor Juridică și de Protecție Internă, unul dintre ei fiind numit tot după ce Hellvig a ajuns directorul SRI.