Editura Evenimentul si Capital

Să fie războiul Gabrielei Firea începutul unor dezvăluiri de senzație despre implicarea cuplului Liviu Dragnea - Carmen Dan în Tulburările din 10 august 2018? România lui Cristoiu

Autor: | | 3 Comentarii | 14478 Vizualizari

Ion Spînu, unul dintre puținii jurnaliști care, asemenea mie, sînt interesați să dezlege marile enigme ale Tulburărilor din 10 august 2018, mi-a trimis link-urile la două filmulețe care circulă pe Internet despre Episodul violențelor la care sunt supuși de către Jandarmi cei patru turiști israelieni.

Din cîte se știe, am fost un adversar al măsurilor de protest zise și spontane desfășurate în Piața Victoriei din ianuarie 2018 pînă în 10 august 2018.

Nu reacții ale societății civile împotriva pumnului cu care PSD vrea să guverneze pe post de cap. Am fost și sînt un adversar deoarece aceste mișcări n-au fost asumate legal de către un organizator. Chestia cu spontaneitatea revoltaților strînși în Piață prin rețelele sociale a fost și este o șmecherie a Forțelor oculte de a folosi Strada pentru a-și promova în România democratică interesele obscure. Mai toate protestele au fost convocate pe Internet de ONG-uri cu titluri pompoase, amintind de titlurile date de propaganda bolșevică. Nici una dintre ele n-a catadicsit să meargă la primărie și să ceară autorizație.

De ce?

Pentru că toate așa-zisele mișcări spontane au evitat asumarea publică de către un organizator. Televiziunile de știri n-au reușit niciodată să smulgă celor prezenți în Piață alte precizări decît Vasilica și Costel, cei doi ținîndu-se de mînă ca-n filmele sovietice gen Zboară Cocorii. Refuzul ONG-urilor de a-și asuma responsabilitatea protestelor, absența liderilor, fuga participanților de identificarea publică mi s-au părut și mi se par note suficient de suspecte pentru a crede în existența unor Operațiuni Speciale. Dacă mitingul din 10 august 2018 ar fi avut un organizator, unul care să-și asume în fața forțelor de ordine responsabilitatea pentru caracterul pașnic, România n-ar fi cunoscut Tulburările de la 10 august 2018. Chiar din clipa primei violențe împotriva jandarmilor, organizatorii care, firește, ar fi avut o structură în Piață, i-ar fi depistat pe provocatori și i-ar fi dat pe mîna Poliției. Ca să nu mai spun că la un moment dat, organizatorii, văzînd că le scapă totul de sub control, ar fi anunțat că se retrag din Piață. În chip bizar, la mitingul din 10 august 2018, nici un ONG cu oameni în Piață nu s-a desolidarizat de violențe și n-a anunțat că părăsește Piața.

Dincolo de încălcarea Legii, manifestările de stradă au fost o mînă de ajutor dată PSD-ului lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis, Opoziția și-au limitat lupta împotriva PSD la sprijinirea mișcărilor de stradă. Numai că aceste mișcări n-au atins nici cu o floare PSD în punctul său vulnerabil:

Dezastrul Guvernării.

Sloganele clișeu, gen Ciuma Roșie, Penalii, au trecut în plan secund adevăratele probleme pe care le are PSD chiar și în fața propriului electorat: Cele care țin de proasta administrare a țării, de irosirea pe fleacuri a doi ani de majoritate parlamentară zdrobitoare. Am urmărit, așadar, filmulețele cu minima obiectivitate a jurnalistului care în polemica dintre PSD și Opoziție încearcă să fie echidistant. Ceea ce am văzut însă mi s-a părut a se petrece nu în România lui 2018, membră a UE, ci într-o țară africană condusă de un trib sălbatic. Departe de manifestația propriu-zisă, o haită de jandarmi înarmați cu scuturi și bastoane se năpustește asupra celor patru turiști străini, îi scot cu forța din taxi, le smulg cămășile, îi încătușează și-i trîntesc cu fața-n jos pe asfalt. Aici cei patru sînt loviți cu bastoanele. Tineri și tineri strigă la animalele cu chip de om să se oprească și filmează cu telefonul mobil. Excitați, ca niște tauri, jandarmii în haită se năpustesc cu bastoanele asupra celor care filmează.

Ce-a fost asta?

O scenă de un incredibil abuz al Jandarmeriei.

O scenă de călcare în picioare de către Stat a drepturilor civile ale individului. Urmărindu-i pe jandarmi în violența lor bezmetică te întrebi dacă nu cumva erau drogați.

Că altă explicație a felului în care se comportă cu patru cetățeni fără apărare nu există.

Ulterior, Jandarmeria s-a scuzat bîiguind că israelienii au fost confundați cu huliganii care, vezi Doamne! se urcau în taxiuri pentru a o șterge din Piață. Fie și această precizare ar fi fost suficientă pentru ca Parchetul militar să ceară arestarea preventivă a Jandarmilor. Pentru că în răspunsul Jandarmeriei se găsește un fapt de neconceput: transformarea unei evacuări a Pieței într-o reprimare sălbatică a protestatarilor.

Evacuarea Pieței înseamnă o operațiune care trebuia să se limiteze la scoaterea oamenilor din Piață. Nu prin năpustirea pur și simplu a tot ce era ființă vie în calea jandarmilor, ci prin folosirea tehnicilor învățate la școală de ținere sub control a unei mulțimi fără a folosi violența gratuită. Ce treabă aveau jandarmii cu persoanele violente care plecau din Piață cu taxiul? Plecau, nu rămîneau să se bată cu jandarmii. Păi dacă plecau, de ce-i mai urmăreau jandarmii?

Ca să-i bată.

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI