“La fel ca sepsisul – răspunsul imun necontrolat, cu potențial letal, la infecții – măsurile draconice pentru limitarea epidemiei de coronavirus pot face mai mult rău decât infecția în sine. Însă, măsurile care paralizează acum lumea occidentală, mai înainte ca mulți oameni efectiv să fi murit, sunt bazate pe prezumții aventuroase, neverificabile, despre infecție și ratele mortalității.

Se face multă gălăgie pentru testarea în masă, iar lipsa truselor de testare este aspru criticată. Oameni cu tot soiul de simptome – sau chiar fără simptome – copleșesc spitalele cu solicitările lor de a fi testați.

Dar, la fel cum se întâmplă cu oricare virus nou, problemele legate de testarea eficientă sunt acute. Erori pot să apară din greșeli intervenite în teoria științifică, deficiențe de proiectare și construcție a instrumentelor, cât și din lipsa de experiență în ce privește efectuarea și interpretarea testelor. Noi nu putem estima în mod convingător nici măcar acuratețea noilor proceduri de testare.

Transformarea cercetării promițătoare din laborator în teste practice utile – și conceperea unor proceduri de testare temeinice – necesită perioade lungi de experimente de tip încercare și eroare; recenta escrocherie Theranos privind testarea sângelui ar trebui să ne pună în gardă în privința încrederii noastre în salturi miraculoase. Instruirea cadrelor pentru a realiza și interpreta noile teste constituie o altă enormă problemă practică, după cum o dovedește și istoria mamografiei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE