Autorul crimei, care locuia în același imobil cu victima, și care nici măcar nu s-a ascuns după amobinabila faptă, a fost descoperit abia acum, după o anchetă îndelungată și numeroase probe ADN analizate. Surpriza anchetatorilor a fost de proporții: este vorba de un puști de 17 ani, care a recunoscut imediat ce a făcut.

30 aprilie 2018. Văzând că nu ajunge la cină, familia Esterei, o fetiță de 5 ani din Baia Mare, a pornit în căutarea ei. În jurul prânzului, micuța plecase să se joace. Au găsit-o frații ei, moartă și dezbrăcată de la brâu în jos, cu sânge în zona genitală și capul spart, aproape de fostul Cuprom, într-o zonă transformată în latrină publică de oamenii fără ocupație din zonă. Estera urma să meargă în clasa pregătitoare din toamnă și era cea mai mică dintre cei nouă frați.

Arma crimei și probele care au dus la prinderea autorului

Necropsia a scos la iveală detalii sinistre: după viol, criminalul i-a dat în cap cu o cărămidă. O singură lovitură care a redus-o la tăcere pe veci pe copila care plângea îngrozită, după ce a fost dezbrăcată și agresată sexual. Minora a fost găsită dezbrăcată, într-o baltă de sânge. Chiloții și pantalonii scurți în care plecase la joacă fuseseră smulși de pe ea și aruncați în apropiere, mai arată sursele EVZ. Arma crimei a fost descoperită la locul faptei, de pe ea prelevându-se probele ADN care au dus la stabilirea profilului genetic al agresorului și, în final, la prinderea lui. Pe durata anchetei au fost vizați mai mulți suspecți, iar primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a ajutat familia micuței cu tot ce a fost nevoie pentru înmormântare. Tot el a pus la bătaie și o sumă mare de bani, împreună cu parlamentarii PSD, ca recompensă pentru cel ce oferea indicii despre criminal.

„Învăța bine, nu chiulea niciodată”

Suspectul în acest caz este un elev de 17 ani, care tocmai a terminat clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Baia Mare. Sursele EVZ au dezvăluit că acesta era verișor îndepărtat cu victima. Miercuri, acesta a fost ridicat cu mascații de la o firmă din localitatea Seini, unde se angajase sezonier, în vacanță. A fost reținut pentru 24 de ore, iar joi, magistrații de la Tribunalul Maramureș au emis, pe numele lui, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de omor calificat şi viol. Culmea ironiei, locuia în același imobil cu familia Esterei. Chiar dacă, la scurt timp după comiterea crimei, a fost și el dus la audieri, timp de 14 luni, vecinii nu au avut nici cea mai mică bănuială. Abia după ce s-au reexaminat probele, anchetatorii l-au ridicat și l-au dus la audieri, din nou. Nici colegii de clasă ai băiatului nu au bănuit nimic. Imediat după comiterea crimei, s-a întors la școală și a învățat la fel de bine ca înainte. „E un elev bun, a încheiat anul cu medii de la 7 în sus. Nu chiulea cu noi, nu îi plăcea să facă absențe”, a declarat, pentru EVZ, un coleg de clasă. Alte surse apropiate anchetei au confirmat că băiatul de 17 ani încerca săși depășească condiția. Miercuri, în fața procurorilor, și-a recunoscut imediat fapta, iar declarația și-a menținut-o și joi, în fața instanței.

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, Bogdan Gabora a declarat că „s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect şi apoi punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunile de omor calificat și viol. (…) În prezent, cercetările nu sunt finalizate şi în continuare procurorul administrează probele necesare şi utile justei soluţionări a cauzei”