Evenimentul Zilei > Actualitate > Film și album foto despre dragostea și ura pentru Capitală. „De dimineața până seara, București”
Film și album foto despre dragostea și ura pentru Capitală. „De dimineața până seara, București”

Film și album foto despre dragostea și ura pentru Capitală. „De dimineața până seara, București”

Șase fotografi și două echipe de filmare, 100 de interviuri, sute de fotografii și un film documentar de 30 de minute despre vibrația actuală a capitalei. Acestea sunt cifrele proiectului De dimineața până seara, București, realizat de Fundația Națională "Niște Țărani" în parteneriat cu ARCUB - Centrul de Proiecte al Municipiului București, cu sprijinul Primăriei Capitalei, Romgaz și Pink Cat Studios.

Albumul de fotografie stradală „De dimineața până seara, București” este semnat de fotografii Șerban Mestecăneanu, Alexandra Tomescu, Alexandra Pandrea, Alex Nicodim, Alex Damian și Mihai Poiană.

Aceștia au pornit în zori, din șase puncte diferite de la marginea orașului, către km 0. Colentina, Pantelimon, Aviației, Bucureștii Noi, Militari și Berceni au fost cele 6 cartiere din care a început expediția de o zi către Piața Universității.

Șerban Mestecăneanu - Piața Progresului. Cuminți în stația de tramvai
Șerban Mestecăneanu – Piața Progresului. Cuminți în stația de tramvai

Pe jos, cu bicicleta, cu metroul, tramvaiul sau autobuzul, cu trotineta electrică și cu taxi-ul, cei 6 fotografi au epuizat mijloacele de transport pe care peste 3 milioane de oameni le folosesc zilnic. Fotografiile surprind agitația orașului, cafeaua de dimineață, claxoane, îmbrânceli, ambuteiaje,
ambulanțe, zâmbete, porumbei, puștime, graffitti, case în stil neoromânesc, terase, cârciumi, curieri și expați – în această ordine și în toate combinațiile pe care timpul limitat le-a permis.

Cum își văd bucureștenii orașul

În paralel, două echipe de filmare au intervievat 100 de bucureșteni sau oameni aflați în tranzit prin Capitală. Au obținut răspunsuri dintre cele mai diverse la întrebările pe care, în mod conștient sau nu, și le pun zilnic toți locuitorii orașului: De ce aleg să trăiesc și să muncesc aici? Ce îmi place și ce îmi displace la București? M-aș muta în altă parte și, dacă da, unde? În plus, oamenii au povestit în câteva cuvinte care este programul lor de dimineața până seara, în ziua în care au fost intervievați.

„Ador orașul ăsta, din toate punctele de vedere. Toată lumea e aici, toți prietenii mei din copilărie sunt aici, au venit la facultate, plus că ai mult mai multe oportunități”, spune Răzvan. „Mi-a plăcut foarte mult până să devin părinte, mamă. Acum mi se pare absolut imposibil, greu cu organizarea, cu drumurile, distanțele, când ai copilul implicat în diferite activități”, se plânge Adina.

Alexandra Tomescu - Domnul Sfântul Vasile și cățelul Cookie
Alexandra Tomescu – Domnul Sfântul Vasile și cățelul Cookie

„E un oraș foarte frumos, trebuie să recunoaștem. Eu stau de peste 35 de ani și, vorba aia, vin din Ardeal, dar mi-a plăcut dintotdeauna”, e de părere Edita. „Este murdar, aglomerat și oamenii, nefiind mulți de-aici, au senzația că nu sunt acasă și pot face orice”, afirmă, în schimb, Oana. „E motivul pentru care am venit aici. Îmi place agitația, aglomerația și nu aș putea să stau în alt loc”, mărturisește, la rândul ei, Emilia. Iar Alex încheie astfel: „Îmi place foarte mult. De exemplu faptul că la 4-5 dimineața sunt mașini la semafor mi se pare o chestie foarte mișto”.

„M-am născut aici, am crescut aici, nu pot să mă obișnuiesc în altă parte”, spune și Dragoș, iar Irina mărturisește: „Îmi place extrem de mult, pentru că e orașul unde m-am născut și îl cunosc și e super ok”. Dar pentru Stan „e prea agitație, prea lumea nu mai ține cont de nimic. Parcă zici că se urăște unul pe altul”.

Alex Damian - un colț de Havana
Alex Damian – un colț de Havana

Filmul, în regia lui Robert Antonescu, surprinde frânturi din viața agitată a unui oraș care nu doarme, în care pietonii se străduiesc să-și facă loc printre mașini, care își recuperează farmecul atunci când majoritatea locuitorilor pleacă în vacanță, care te obosește și te apasă atunci când ești în el, dar de care ți-e dor atunci când ești departe.

„De dimineața până seara, București” este un film care te scutește de un efort. Te uiți o jumătate de oră și nu mai trebuie să-ți bați capul ca să înțelegi ceva din nebunia asta de oraș. Bucureștenii îți spun singuri cum sunt ei: dependenți de cafea, răi în trafic, nervoși, agitați, apucați. Dar și îndrăgostiți de betoane, de străzi, de agitație. Își urăsc orașul. Ba nu, îl iubesc! Sigur nu reușesc să se pună de acord.

Șerban Mestecăneanu - Octavian cu pisica Gabriela
Șerban Mestecăneanu – Octavian cu pisica Gabriela

Avanpremiera documentarului „De dimineața până seara, București” are loc pe data de 8 decembrie, la Cineplexx Băneasa, la ora 19. Filmul poate fi văzut pe data de 10 decembrie, de la ora 19, la Cinemateca Union (bilete puteți găsi pe – https://eventbook.ro/film/bilete-de-dimineata-pana-seara-
bucuresti) și pe 13 decembrie la Teatrul Excelsior (doar pe bază de invitații – mesaj privat robert.antonescu@gmail.com).

De dimineața până seara, București este un proiect al Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, realizat în parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB, după o idee de Robert Antonescu, cu contribuția Romgaz și Pink Cat Studios (PCS).

 

Mihai Poiană - Relaxare pe scările Ateneului.
Mihai Poiană – Relaxare pe scările Ateneului.

 

Mihai Poiană - Magician la ceas de seară
Mihai Poiană – Magician la ceas de seară

 

Șerban Mestecăneanu - Circul în oraș
Șerban Mestecăneanu – Circul în oraș

 

Mihai Poiana - Monument istoric
Mihai Poiana – Monument istoric

 

Alexandra Tomescu - Porsche la Ateneu
Alexandra Tomescu – Porsche la Ateneu

 

Alexandra Tomescu - 2 cozi
Alexandra Tomescu – 2 cozi

 

Alexandra Pandrea - Drumul către școală
Alexandra Pandrea – Drumul către școală

 

Alex Damian - Impunător
Alex Damian – Impunător

 

Alex Nicodim - Ion Cristea - pensionar și Pescar
Alex Nicodim – Ion Cristea – pensionar și Pescar

 

Alexandra Pandra - Haos de dimineață
Alexandra Pandra – Haos de dimineață

 

Alex Damian - Somn de voie
Alex Damian – Somn de voie

 

Alexandra Pandrea - Numai șase-s norocoase
Alexandra Pandrea – Numai șase-s norocoase

 

Alex Nicodim - Regie. Student cu muzica în căști.
Alex Nicodim – Regie. Student cu muzica în căști.