Film romanesc, premiat in Lisabona

Film romanesc, premiat in Lisabona

"Lampa cu caciula", in regia lui Radu Jude, a obtinut Marele Premiu al Festivalului de Film Independent, IndieLisboa, la sectiunea internationala pentru scurtmetraje, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) din Lisabona.

Premiul a fost ridicat de Florin Lazarescu, autorul scenariului. Acesta a fost prezent si la proiectia filmului in timpul festivalului, si la discutii cu spectatorii.

Un scurt road-movie pe tema relatiei tata-fiu, "Lampa cu caciula" mai are in palmares un prestigios premiu al juriului in competitia internationala de la Sundance, Marele Premiu la Bilbao, Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de la Montpellier, premiul pentru scurtmetraj la Cottbus, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Trieste si un premiu romanesc Gopo.

Radu Jude, in varsta de 29 de ani, a lucrat ca asistent de regie la diverse lungmetraje, a regizat scurtmetrajul "Corp la corp", selectionat la circa 20 de festivaluri internationale, si mai multe spoturi publicitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planuieste sa-si faca debutul in lungmetraj cu "Principii de viata", un proiect care a primit granturi in strainatate, dar care a fost respins la cel mai recent concurs al Centrului National al Cinematografiei.

La Lisabona, "Lampa cu caciula" a fost prezentat alaturi de filme de fictiune, de animatie, documentare sau productii experimentale din ultimii doi ani, care nu au fost difuzate in Portugalia.

Cea de-a patra editie a festivalului a inregistrat o audienta record, de peste 30.000 de spectatori, potrivit ICR Lisabona.