Fenomenul îngrijorător care a cuprins Europa. Care este situația în România

Fenomenul îngrijorător care a cuprins Europa. Care este situația în România

Un studiu referitor la piața cărnii de vită, publicat joi de Comisia Europeană, arată că, în ansamblu, producția și consumul în Uniunea Europeană (UE) scad în 2019 și continuă tendința descendentă și în 2020.

Astfel, în 2019, producția de carne de vită a statelor membre UE este estimată la 7,8 milioane tone, aproape de nivelul din anul 2017, dar în scădere cu 1,54% față de 2018, iar pentru 2020, Comisia se așteaptă la continuarea declinului cu 1,33%, până la 7,7 milioane tone. Consumul în interiorul UE este preconizat să ajungă la 7,6 milioane tone în acest an, mai redus cu 0,5% față de 2018, și la 7,5 milioane tone în 2020, un nivel ușor sub cel înregistrat în 2017.

Situația diferă, evident, de la o țară la alta. Comisia Europeană remarcă o creștere a producției totale de carne de vită a țărilor care compun grupul UE-13 (Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia,Croația, Ungaria, Lituania, Latonia, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia), până la 923.000 tone, cu 4,87% mai mare decât în 2018, creșterea fiind preconizată să continue și în 2020, cu 1,6%. De asemenea, Comisia prognozează și o ușoară creștere a consumului în rândul acestor state, cu 0,4% în 2019 și 0,5% în 2020, fermierinromania.ro.

Importurile de carne de vită ale statelor comunitare din spațiul extra-UE au scăzut în primele nouă luni din acest an cu 4%, până la 230.000 tone, valoarea achizițiilor fiind de 1,3 miliarde de euro. Exporturile UE de carne de vită au crescut cu 2,6%, însă s-au redus vânzările de animale vii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele piețe de desfacere pentru carnea de vită din Uniunea Europeană sunt Hong Kong, Ghana, Bosnia-Herţegovina, însă China şi Japonia şi-au dublat volumele achiziționate în primele nouă luni din 2019 raportate la cantitățile importate în întregul an 2018.

În privința importurilor UE, un procentaj de 77% din totalul achizițiilor de carne de vită ale statelor membre provine din Brazilia (41% din totalul importurilor UE), Argentina (22%) și Uruguay (14%).

Concurența puternică pe care o fac, deja, țările Mercosur pe piața comunitară a cărnii de vită este unul dintre motivele criticilor vehemente ale fermierilor europeni care se opun Acordului de comerț liber validat în vara acestui an, la 28 iunie, de Uniunea Europeană și statele sud-mericane. Dacă Acordul (încă neratificat) își va produce efectele așa cum a fost negociat de cele două blocuri comerciale ale lumii, tarifele vamale reduse și cotele de export ridicate vor crea posibilitatea sporirii volumelor livrate de țările sud-americane pe piața europeană, la prețuri sub cele locale.

De exemplu, Clubul Fermierilor Români, o asociație care reunește mari fermieri ce activează în România, și-a exprimat public îngrijorarea față de concesiile acordate statelor Mercosur pentru exporturile de produse agroalimentare pe piața UE. Declarația Clubului Fermierilor Români avertizează că în sectoare considerate sensibile pentru țara noastră – carne de pasăre, carne de vită, carne de porc, zahăr, miere naturală etc. – acordul Mercosur riscă să afecteze grav competitivitatea fermierilor români.

În România, efectivele de bovine au avut o evoluție descendentă după 1990, reducerea numărului de animale fiind de peste 60% până anul trecut. Scăderea a continuat și în 2019. Până la 1 iunie a.c., efectivele de bovine s-au redus cu 2% pe total, până la 1,96 milioane bovine, iar din acestea, efectivele de matcă s-au diminuat cu 1,6% faţă de aceeaşi dată a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Din punctul de vedere al distribuției pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 iunie 2018, cu excepția unei ușoare creșteri în Centru și Sud-Est, în toatele celelalte regiuni numărul de bovine a scăzut, potrivit datelor provizorii ale INS. Din România s-au livrat în acest an animale vii în Turcia, Libia, Arabia Saudită, Israel, Iordania.

Prețurile medii ale cărnii de vită din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, 283,32 euro/100 kg în luna octombrie a.c., potrivit Comisiei Europene. Mai reduse sunt prețurile în Lituania, Ungaria, Letonia. Cele mai ridicate prețuri sunt în Grecia (410,53 euro/100 kg), Italia (404,30 euro/100 kg), Suedia (396,87 euro/100 kg). În țările mari producătoare de carne de vită, Franța, Germania, Marea Britanie, prețurile medii în luna octombrie a.c. au fost 371,92 euro/100 kg, 362,65 euro/100 kg, respectiv, 375,67 euro/100 kg.